czwartek, 10 lutego 2011

Wegetariańskie krokiety

Krokiety z grzybami w złotej panierce z płatkami nagietka oraz czerwony barszczyk 


Jest to danie obiadowe stworzone na poczekaniu, z tego akurat co znajdowało się w kuchni ;) Czasami nie chce się wychodzić do sklepu i trzeba wymyślać obiad z tego co akurat jest pod ręką...



Składniki na 6 krokietów:


6 naleśników,
2 jajka ugotowane na twardo,
2 garście kostki sojowej,
kilka pieczarek,
5 suszonych podgrzybków,
średniej wielkości cebula,
mąka,
bułka tarta,
mleko,
kurkuma,
pieprz cayenne,
suszone płatki nagietka,
sezam,
sól, pieprz,
olej do smażenia.

Barszcz:


2 szklanki bulionu warzywnego,
1 szklanka koncentratu buraczanego,
1 szklanka wody z kiszonych ogórków,
liść laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 szklanki wywaru z suszonych grzybów, 
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz.

Kostkę sojową zalej gorącym bulionem (2 szklanki) i przykryj, odstaw na kilka minut, aby zmiękła. Następnie  odcedź, odciśnij, zachowując bulion. Przestudzoną kostkę sojową rozdrobnij w blenderze (będzie przypominać rozdrobnione mięso tuńczyka). Zamiast kostki sojowej można użyć granulatu sojowego (wtedy nie trzeba już rozdrabniać).


Suszone podgrzybki zalać 2 szklankami wody, najlepiej jeśli moczysz przez noc (można krócej!). Następnie należy je gotować przez około 30 minut (w tej samej wodzie). Wywar zachować, przyda się do barszczu. Gotując wywar z grzybów, dodałam do niego 3 suszone figi, aby nadać mu słodkawy posmak (mogą być też suszone śliwki). Grzybki i suszone owoce wyjąć z wywaru. Grzyby pokroić w kostkę, owoce można zjeść ;)
Cebulkę pokroić bardzo drobno, podsmażyć na oleju. Do podsmażonej cebuli dodaj drobno posiekane pieczarki i podgrzybki. Kiedy grzyby zmiękną i lekko się zarumienią, dodaj rozdrobnioną kostkę sojową. Wszystko dopraw: suszoną pietruszką, odrobiną kminu rzymskiego, solą i pieprzem. Na koniec do farszu dodaj jeszcze jajka posiekane w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, rozgniatając lekko widelcem. Farsz jest gotowy!


Na naleśnikach rozsmarowuj farsz (na stronie bardziej podpieczonej) i składaj je w dowolny sposób. Mój ulubiony to kształt koperty. Tak złożone naleśniki obtaczaj w następującej kolejności: mąką, mlekiem, panierką (bułka tarta+płatki nagietka+kurkuma+cayenne+sezam+sól). Smaż na oleju na złoty kolor. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotowanie barszczu jest bardzo proste. Koncentrat należy rozprowadzić w proporcji 1:5. Na jedną szklankę koncentratu, do zupy dodałam: 2 szklanki wywaru z warzyw, 2 szklanki wywaru z grzybów oraz 1 szklankę kwasu z ogórków. Wrzuciłam listek laurowy oraz ziele angielskie i zagotowałam całość. Taki barszczyk  gotuje się bardzo szybko (wystarczy około 10 minut). Na koniec dopraw: pieprzem i solą, łyżką oliwy z oliwek. Jeśli będzie za mało kwaśny możesz dodać również kilka kropli octu winnego.
Krokiety podawaj z gorącym barszczem. Życzę smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...