Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańskie krokiety

Krokiety z grzybami w złotej panierce z płatkami nagietka oraz czerwony barszczyk 


Jest to danie obiadowe stworzone na poczekaniu, z tego akurat co znajdowało się w kuchni ;) Czasami nie chce się wychodzić do sklepu i trzeba wymyślać obiad z tego co akurat jest pod ręką...



Składniki na 6 krokietów:


6 naleśników,
2 jajka ugotowane na twardo,
2 garście kostki sojowej,
kilka pieczarek,
5 suszonych podgrzybków,
średniej wielkości cebula,
mąka,
bułka tarta,
mleko,
kurkuma,
pieprz cayenne,
suszone płatki nagietka,
sezam,
sól, pieprz,
olej do smażenia.

Barszcz:


2 szklanki bulionu warzywnego,
1 szklanka koncentratu buraczanego,
1 szklanka wody z kiszonych ogórków,
liść laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 szklanki wywaru z suszonych grzybów, 
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz.

Kostkę sojową zalej gorącym bulionem (2 szklanki) i przykryj, odstaw na kilka minut, aby zmiękła. Następnie  odcedź, odciśnij, zachowując bulion. Przestudzoną kostkę sojową rozdrobnij w blenderze (będzie przypominać rozdrobnione mięso tuńczyka). Zamiast kostki sojowej można użyć granulatu sojowego (wtedy nie trzeba już rozdrabniać).


Suszone podgrzybki zalać 2 szklankami wody, najlepiej jeśli moczysz przez noc (można krócej!). Następnie należy je gotować przez około 30 minut (w tej samej wodzie). Wywar zachować, przyda się do barszczu. Gotując wywar z grzybów, dodałam do niego 3 suszone figi, aby nadać mu słodkawy posmak (mogą być też suszone śliwki). Grzybki i suszone owoce wyjąć z wywaru. Grzyby pokroić w kostkę, owoce można zjeść ;)
Cebulkę pokroić bardzo drobno, podsmażyć na oleju. Do podsmażonej cebuli dodaj drobno posiekane pieczarki i podgrzybki. Kiedy grzyby zmiękną i lekko się zarumienią, dodaj rozdrobnioną kostkę sojową. Wszystko dopraw: suszoną pietruszką, odrobiną kminu rzymskiego, solą i pieprzem. Na koniec do farszu dodaj jeszcze jajka posiekane w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, rozgniatając lekko widelcem. Farsz jest gotowy!


Na naleśnikach rozsmarowuj farsz (na stronie bardziej podpieczonej) i składaj je w dowolny sposób. Mój ulubiony to kształt koperty. Tak złożone naleśniki obtaczaj w następującej kolejności: mąką, mlekiem, panierką (bułka tarta+płatki nagietka+kurkuma+cayenne+sezam+sól). Smaż na oleju na złoty kolor. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotowanie barszczu jest bardzo proste. Koncentrat należy rozprowadzić w proporcji 1:5. Na jedną szklankę koncentratu, do zupy dodałam: 2 szklanki wywaru z warzyw, 2 szklanki wywaru z grzybów oraz 1 szklankę kwasu z ogórków. Wrzuciłam listek laurowy oraz ziele angielskie i zagotowałam całość. Taki barszczyk  gotuje się bardzo szybko (wystarczy około 10 minut). Na koniec dopraw: pieprzem i solą, łyżką oliwy z oliwek. Jeśli będzie za mało kwaśny możesz dodać również kilka kropli octu winnego.
Krokiety podawaj z gorącym barszczem. Życzę smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...