Przejdź do głównej zawartości

Ziołowo i oliwkowo...

Ziołowe bułeczki

Podczas czytania tego posta można zauważyć pewne podobieństwa do Klusek na parze oraz do  Bułeczek z makiem. Nie przypadkowo, ponieważ bazowałam na obu przepisach.




Składniki na 16 bułek:


2 szklanki mąki,
2 jaja,
1/2 szklanki letniego mleka,
1/2 łyżeczki cukru,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
szczypta soli, 
3 dag drożdży,
2 łyżki dowolnej mieszanki ziołowej (np. zioła prowansalskie).
Mąkę należy przesiać do miski, zrobić w niej małe wgłębienie i tam pokruszyć drożdże, wsypać cukier, polać mlekiem i lekko wymieszać. Następnie odstawić w ciepłe miejsce. Ja czekam około 15 minut. Po tym czasie należy dodać dwa jaka, oliwę z oliwek oraz zioła i sól. Wszystko razem wyrabiamy na puszyste drożdżowe ciasto. 
z ciasta należy uformować bułeczki (z tej ilości zrobiłam ich 16 - na początku wydają się niewielkie, ale bardzo szybko podwajają swoją wielkość). Uformowane bułeczki okładać na blasze wyłożonej papierem do wypieków i pozostawić jeszcze, pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki piekłam w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C z termoobiegiem przez 5 minut, a następnie w 200 st. C przez kolejne 5 minut (do 10). 
Potem juz tylko delektuj się aromatycznym domowym pieczywem. Te bułeczki wyśmienicie smakują maczane w miodzie i oliwie z oliwek. Spróbuj takiego połączenia - naprawdę warto!

Komentarze

  1. śliczne bułeczki!
    z ziołami... do tego tylko serek naturalny. zrobiłam się głodna... ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. ziołowe wypieki są przepyszne! lubię je zarówno na śniadanie, jak i do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...