Przejdź do głównej zawartości

Propozycja na śniadanie pachnące... cynamonem

Drożdżowe placki z jabłkami i cynamonem


Dobre śniadanie powinno być  aromatyczne i energetyczne. Takie właśnie lubię - słodkie i pachnące, a do tego pełne wartościowych składników. Placuszki proponuję zjeść z dżemem (u mnie dżem z róży)... a do picia - mleko albo jeszcze lepiej naturalny jogurt.



Składniki:


2 szklanki mąki,
40 g świeżych drożdży,
1 1/2 szklanki ciepłego mleka,
2 jajka,
3 jabłka starte na tarce o dużych oczkach,
łyżeczka cynamonu,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
olej (do smażenia).

Drożdże rozprowadź z mlekiem i cukrem, połącz z resztą składników, na przykład za pomocą miksera. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na mniej więcej pół godziny (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie smaż niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju.
Placki można posypać cukrem pudrem, polać miodem lub tak jak ja posmarować je dżemem. Takie danie nadaje się zarówno na śniadanie jak i na kolację.

Komentarze

  1. lubie takie sniadanka:) Twoje placuszki bardzo kusza...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. 1 1/2 ciepłego mleka, ale czego 1 1/2? Zgaduję, że szklanki? Tak?

    OdpowiedzUsuń
  3. Już poprawione :) To przez moje skróty myślowe, które często zapisuję na kartkach ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.