Drożdżowe placki z jabłkami i cynamonem
Dobre śniadanie powinno być aromatyczne i energetyczne. Takie właśnie lubię - słodkie i pachnące, a do tego pełne wartościowych składników. Placuszki proponuję zjeść z dżemem (u mnie dżem z róży)... a do picia - mleko albo jeszcze lepiej naturalny jogurt.
Składniki:
2 szklanki mąki,
40 g świeżych drożdży,
1 1/2 szklanki ciepłego mleka,
2 jajka,
3 jabłka starte na tarce o dużych oczkach,
łyżeczka cynamonu,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
olej (do smażenia).
Drożdże rozprowadź z mlekiem i cukrem, połącz z resztą składników, na przykład za pomocą miksera. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na mniej więcej pół godziny (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie smaż niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju.
Placki można posypać cukrem pudrem, polać miodem lub tak jak ja posmarować je dżemem. Takie danie nadaje się zarówno na śniadanie jak i na kolację.
lubie takie sniadanka:) Twoje placuszki bardzo kusza...:)
OdpowiedzUsuń1 1/2 ciepłego mleka, ale czego 1 1/2? Zgaduję, że szklanki? Tak?
OdpowiedzUsuńJuż poprawione :) To przez moje skróty myślowe, które często zapisuję na kartkach ;)
OdpowiedzUsuń