niedziela, 20 marca 2011

Siemię lniane = samo zdrowie

Lniane bułeczki

 "Siemię lniane - reguluje pracę jelit. Po namoczeniu nasion pojawia się śluz, mający działanie przeczyszczające. Wypity osadza się na ściankach jelita i dlatego wskazany jest przy nieżycie żołądka. (...) Najlepszy efekt uzyskamy,jeśli nasiona zmiażdżymy i zmielimy; niestety w tej postaci szybko jełczeją z powodu dużych ilości tłuszczy wielonienasyconych. Nie należy więc ich przechowywać w lodówce dłużej niż tydzień (...)". Nie należy jednak przekraczać dziennej dawki siemienia lnianego: 30-50 g zmielonych lub zmiażdżonych ziaren. Ziarna spożywane w całości, nie zmieniają swojej postaci w układzie trawiennym i wydalane są w całości, dlatego nie ma znaczenia jaką ilość substancji odżywczych zawierają... Aby je dostarczyć należy ziarna zmielić.(Źródło: Inga Britta - Sundqvist, Kuchnia wegetariańska)
"Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, białkowe oraz bardzo dużo oleju tłustego. Zawierają również kwasy organiczne - m.in. askorbinowy, enzymy, sole mineralne - magnez, cynk, żelazo. Olej lniany bogaty jest w glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. linolenowego i linolowego), trochę mniej glicerydów kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E" 
(Źródło: http://mamzdrowie.pl/siemie-lniane-wlasciwosci-i-zastosowanie/)


I jeszcze jedna moja rada: siemię lniane idealnie nadaje się na maseczkę - odżywia skórę i regeneruje, a śluz wytwarzany przez nasiona ma właściwości ściągające. Naprawdę polecam tę roślinę... a dziś proponuję Lniane bułeczki pełne tych zdrowych ziaren.



Składniki:


2 szklanki mąki pszennej,
około 1 szklanka siemienia lnianego,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
20 g świeżych drożdży,
odrobina cukru,
3/4 szklanki ciepłej wody,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
sól.


Do miski należy przesiać mąkę, zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, posypać cukrem i odrobiną wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać uprażone a następnie zmielone nasiona lnu, oliwę z oliwek, resztę wody, sodę oraz szczyptę soli. Z tej ilości ciasta można uformować 8 bułeczek. Ułóż je na blasze, posyp całymi ziarnami siemienia i przykryj ściereczką aby urosły (około 30-40 minut).
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C i piecz bułeczki około 20-30 minut. Te wypieki z siemieniem lnianym mają niesamowity aromat. Świetnie smakują jeszcze ciepłe z masłem i solą lub z żółtym serem. Polecam i smacznego!

1 komentarz:

  1. bardzo apetycznie wyglądają te bułeczki :) kiedyś miałam nawyk jedzenia kilku łyżek siemienia dziennie, muszę do tego wrócić bo tak jak napisałaś to samo zdrowie :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...