Przejdź do głównej zawartości

Siemię lniane = samo zdrowie

Lniane bułeczki

 "Siemię lniane - reguluje pracę jelit. Po namoczeniu nasion pojawia się śluz, mający działanie przeczyszczające. Wypity osadza się na ściankach jelita i dlatego wskazany jest przy nieżycie żołądka. (...) Najlepszy efekt uzyskamy,jeśli nasiona zmiażdżymy i zmielimy; niestety w tej postaci szybko jełczeją z powodu dużych ilości tłuszczy wielonienasyconych. Nie należy więc ich przechowywać w lodówce dłużej niż tydzień (...)". Nie należy jednak przekraczać dziennej dawki siemienia lnianego: 30-50 g zmielonych lub zmiażdżonych ziaren. Ziarna spożywane w całości, nie zmieniają swojej postaci w układzie trawiennym i wydalane są w całości, dlatego nie ma znaczenia jaką ilość substancji odżywczych zawierają... Aby je dostarczyć należy ziarna zmielić.(Źródło: Inga Britta - Sundqvist, Kuchnia wegetariańska)
"Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, białkowe oraz bardzo dużo oleju tłustego. Zawierają również kwasy organiczne - m.in. askorbinowy, enzymy, sole mineralne - magnez, cynk, żelazo. Olej lniany bogaty jest w glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. linolenowego i linolowego), trochę mniej glicerydów kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E" 
(Źródło: http://mamzdrowie.pl/siemie-lniane-wlasciwosci-i-zastosowanie/)


I jeszcze jedna moja rada: siemię lniane idealnie nadaje się na maseczkę - odżywia skórę i regeneruje, a śluz wytwarzany przez nasiona ma właściwości ściągające. Naprawdę polecam tę roślinę... a dziś proponuję Lniane bułeczki pełne tych zdrowych ziaren.



Składniki:


2 szklanki mąki pszennej,
około 1 szklanka siemienia lnianego,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
20 g świeżych drożdży,
odrobina cukru,
3/4 szklanki ciepłej wody,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
sól.


Do miski należy przesiać mąkę, zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, posypać cukrem i odrobiną wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać uprażone a następnie zmielone nasiona lnu, oliwę z oliwek, resztę wody, sodę oraz szczyptę soli. Z tej ilości ciasta można uformować 8 bułeczek. Ułóż je na blasze, posyp całymi ziarnami siemienia i przykryj ściereczką aby urosły (około 30-40 minut).
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C i piecz bułeczki około 20-30 minut. Te wypieki z siemieniem lnianym mają niesamowity aromat. Świetnie smakują jeszcze ciepłe z masłem i solą lub z żółtym serem. Polecam i smacznego!

Komentarze

  1. bardzo apetycznie wyglądają te bułeczki :) kiedyś miałam nawyk jedzenia kilku łyżek siemienia dziennie, muszę do tego wrócić bo tak jak napisałaś to samo zdrowie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.