Żurek na zakwasie z mąki żytniej
Potrawa ta ma wiele plusów: jest nie tylko tania, ale też bardzo zdrowa. Zakwas żytni reguluje czynności trawienne, poprawia apetyt. Ponieważ jest rezultatem fermentacji bakteryjnej, jest też źródłem cennych kultur bakterii i pozytywnie działa na nasz organizm wzbogacając florę bakteryjną.
Składniki:
2 l bulionu warzywnego (wg przepisu w Eko Qchni),
mały kubeczek śmietany 18 %,
2 łyżeczki tartego chrzanu,
2 ząbki czosnku,
duuużo majeranku,
5 łyżek żytniego zakwasu*,
sól i pieprz (opcjonalnie).
Bulion przyrządzamy dodając do zagotowanej wody kolejno: 10 ziaren jałowca + 3 listki laurowe + 4 ziarna ziela angielskiego + 2 marchewki (podzielone na ćwiartki) + 4 łyżeczki suszonej włoszczyzny + 2 cm świeżego imbiru (obranego) + 1 cebula (podpalana nad ogniem) + 10 ziaren pieprzu + 1 łyżeczka soli. Całość gotujemy nie dłużej niż 1 godzinę (do momentu zmięknięcia marchewki). Oczywiście można też przyrządzić bulion w szybszej wersji (np. bio-kostka rosołowa bez glutaminianu sodu lub tylko suszona włoszczyzna), ale w tej wersji jest naprawdę aromatyczny i idealnie pasuje jako baza do żurku.
Po ugotowaniu bulionu dokładnie odcedź wszystkie warzywa oraz przyprawy. Marchewkę pokrój na półplasterki. Ugotuj jajka.
W oddzielnej miseczce należy rozmieszać ze sobą : zakwas + śmietanę + chrzan + czosnek (rozgnieciony) + majeranek. Mieszaninę tę wlej do gotującego się bulionu, dokładnie wymieszaj (tak żeby śmietana się nie zważyła i nie zrobiły się kluchy). Gotuj jeszcze nie dłużej niż 15 minut. Na koniec możesz jeszcze doprawić majerankiem, solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Podawaj z marchewką i pokrojonym ugotowanym na twardo jajkiem.
* ZAKWAS ŻYTNI: o tym jak zrobić zakwas pisałam już wcześniej, przy okazji przepisu na chleb.Wystarczy 1/2 szklanki mąki żytniej razowej (najlepiej typ 2000) połączyć z 1/2 szklanki ciepłej wody, wymieszać drewnianą łyżką, przykryć kawałkiem gazy i odstawić w zacienione ciepłe miejsce (dobrze sprawdza się wnętrze kuchennej szafki). Po 12 godzinach znów dodaj 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody, wymieszaj. Tym razem odstaw zakwas na 24 godziny. Od teraz po upływie doby za każdym razem dodawaj odrobinę mąki i ciepłej wody i mieszaj swój zakwas. Zakwas będzie gotowy do wypieku chleba już po upływie 4 dni. Dobry zakwas powinien "bąbelkować" i wydobywać specyficzny "kwaśny" zapach.
Świetny pomysł! Ja robię zakwas na żurek, dodając łyżkę zakwasu chlebowego, żeby ułatwić fermentację. Teraz będzie jeszcze łatwiej.
OdpowiedzUsuńto najlepszy żurek na świecie i najbardziej domowy :)
OdpowiedzUsuń