Przejdź do głównej zawartości

Żytni zakwas... nie tylko do chleba

Żurek na zakwasie z mąki żytniej

Potrawa ta ma wiele plusów: jest nie tylko tania, ale też bardzo zdrowa.  Zakwas żytni reguluje czynności trawienne, poprawia apetyt. Ponieważ jest rezultatem fermentacji bakteryjnej, jest też źródłem cennych kultur bakterii i pozytywnie działa na nasz organizm wzbogacając florę bakteryjną.




Składniki:


2 l bulionu warzywnego (wg przepisu w Eko Qchni),
mały kubeczek śmietany 18 %,
2 łyżeczki tartego chrzanu,
2 ząbki czosnku,
duuużo majeranku,
5 łyżek żytniego zakwasu*,
sól i pieprz (opcjonalnie).

Bulion przyrządzamy dodając do zagotowanej wody kolejno: 10 ziaren jałowca + 3 listki laurowe + 4 ziarna ziela angielskiego + 2 marchewki (podzielone na ćwiartki) + 4 łyżeczki suszonej włoszczyzny + 2 cm świeżego imbiru (obranego) + 1 cebula (podpalana nad ogniem) + 10 ziaren pieprzu + 1 łyżeczka soli. Całość gotujemy nie dłużej niż 1 godzinę (do momentu zmięknięcia marchewki). Oczywiście można też przyrządzić bulion w szybszej wersji (np. bio-kostka rosołowa bez glutaminianu sodu lub tylko suszona włoszczyzna), ale w tej wersji jest naprawdę aromatyczny i idealnie pasuje jako baza do żurku.
Po ugotowaniu bulionu dokładnie odcedź wszystkie warzywa oraz przyprawy. Marchewkę pokrój na półplasterki. Ugotuj jajka.
W oddzielnej miseczce należy rozmieszać ze sobą : zakwas + śmietanę + chrzan + czosnek (rozgnieciony) + majeranek. Mieszaninę tę wlej do gotującego się bulionu, dokładnie wymieszaj (tak żeby śmietana się nie zważyła i nie zrobiły się kluchy). Gotuj jeszcze nie dłużej niż 15 minut. Na koniec możesz jeszcze doprawić majerankiem, solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Podawaj z marchewką i pokrojonym ugotowanym na twardo jajkiem.

* ZAKWAS ŻYTNI: o tym jak zrobić zakwas pisałam już wcześniej, przy okazji przepisu na chleb.Wystarczy 1/2 szklanki mąki żytniej razowej (najlepiej typ 2000) połączyć z 1/2 szklanki ciepłej wody, wymieszać drewnianą łyżką, przykryć kawałkiem gazy i odstawić w zacienione ciepłe miejsce (dobrze sprawdza się wnętrze kuchennej szafki). Po 12 godzinach znów dodaj 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody, wymieszaj. Tym razem odstaw zakwas na 24 godziny. Od teraz po upływie doby za każdym razem dodawaj odrobinę mąki i ciepłej wody i mieszaj swój zakwas. Zakwas będzie gotowy do wypieku chleba już po upływie 4 dni. Dobry zakwas powinien "bąbelkować" i wydobywać specyficzny "kwaśny" zapach.

Komentarze

  1. Świetny pomysł! Ja robię zakwas na żurek, dodając łyżkę zakwasu chlebowego, żeby ułatwić fermentację. Teraz będzie jeszcze łatwiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. to najlepszy żurek na świecie i najbardziej domowy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.