Przejdź do głównej zawartości

Żytni zakwas... nie tylko do chleba

Żurek na zakwasie z mąki żytniej

Potrawa ta ma wiele plusów: jest nie tylko tania, ale też bardzo zdrowa.  Zakwas żytni reguluje czynności trawienne, poprawia apetyt. Ponieważ jest rezultatem fermentacji bakteryjnej, jest też źródłem cennych kultur bakterii i pozytywnie działa na nasz organizm wzbogacając florę bakteryjną.




Składniki:


2 l bulionu warzywnego (wg przepisu w Eko Qchni),
mały kubeczek śmietany 18 %,
2 łyżeczki tartego chrzanu,
2 ząbki czosnku,
duuużo majeranku,
5 łyżek żytniego zakwasu*,
sól i pieprz (opcjonalnie).

Bulion przyrządzamy dodając do zagotowanej wody kolejno: 10 ziaren jałowca + 3 listki laurowe + 4 ziarna ziela angielskiego + 2 marchewki (podzielone na ćwiartki) + 4 łyżeczki suszonej włoszczyzny + 2 cm świeżego imbiru (obranego) + 1 cebula (podpalana nad ogniem) + 10 ziaren pieprzu + 1 łyżeczka soli. Całość gotujemy nie dłużej niż 1 godzinę (do momentu zmięknięcia marchewki). Oczywiście można też przyrządzić bulion w szybszej wersji (np. bio-kostka rosołowa bez glutaminianu sodu lub tylko suszona włoszczyzna), ale w tej wersji jest naprawdę aromatyczny i idealnie pasuje jako baza do żurku.
Po ugotowaniu bulionu dokładnie odcedź wszystkie warzywa oraz przyprawy. Marchewkę pokrój na półplasterki. Ugotuj jajka.
W oddzielnej miseczce należy rozmieszać ze sobą : zakwas + śmietanę + chrzan + czosnek (rozgnieciony) + majeranek. Mieszaninę tę wlej do gotującego się bulionu, dokładnie wymieszaj (tak żeby śmietana się nie zważyła i nie zrobiły się kluchy). Gotuj jeszcze nie dłużej niż 15 minut. Na koniec możesz jeszcze doprawić majerankiem, solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Podawaj z marchewką i pokrojonym ugotowanym na twardo jajkiem.

* ZAKWAS ŻYTNI: o tym jak zrobić zakwas pisałam już wcześniej, przy okazji przepisu na chleb.Wystarczy 1/2 szklanki mąki żytniej razowej (najlepiej typ 2000) połączyć z 1/2 szklanki ciepłej wody, wymieszać drewnianą łyżką, przykryć kawałkiem gazy i odstawić w zacienione ciepłe miejsce (dobrze sprawdza się wnętrze kuchennej szafki). Po 12 godzinach znów dodaj 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody, wymieszaj. Tym razem odstaw zakwas na 24 godziny. Od teraz po upływie doby za każdym razem dodawaj odrobinę mąki i ciepłej wody i mieszaj swój zakwas. Zakwas będzie gotowy do wypieku chleba już po upływie 4 dni. Dobry zakwas powinien "bąbelkować" i wydobywać specyficzny "kwaśny" zapach.

Komentarze

  1. Świetny pomysł! Ja robię zakwas na żurek, dodając łyżkę zakwasu chlebowego, żeby ułatwić fermentację. Teraz będzie jeszcze łatwiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. to najlepszy żurek na świecie i najbardziej domowy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.