Przejdź do głównej zawartości

Muffiny jak ciasto...

Muffiny czekoladowo-bananowe jak ciasto czekoladowo-bananowe


Moja Siostra znów wpadła na pomysł, żeby upiec muffiny na podstawie składników na ciasto. Oddzieliła tylko składniki mokre od suchych i dalej jak przy tradycyjnych muffinach.




Składniki mokre:



100 g gorzkiej czekolady,
150 g miękkiego masła, 
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
2 duże banany, dojrzałe, zmiksowane blenderem lub rozgniecione widelcem.

Składniki suche:



1 1/4 szklanki mąki pszennej,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao.


Składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy.
W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i najpierw wlej ją do roztopionej margaryny, wymieszaj i poczekaj aż ostygnie.  Następnie połącz z resztą mokrych składników.


Pamiętaj o tym, że składniki na muffiny nie mogą być rozmieszane bardzo dokładnie (a już na pewno nie mikserem!) najlepiej łyżką. Połącz ze sobą składniki suche i mokre, również niezbyt dokładnie i gotowe! Teraz tylko ponakładaj ciasto do foremek lub formy, z użyciem papilotek lub bez. Piecz muffiny około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (najlepiej z termoobiegiem).

Babeczki te w smaku przypominają "kopiec kreta", są przyjemnie wilgotne w środku i intensywnie czekoladowe!

Przepis i fotografie w wykonaniu mojej siostry Aleksandry. Ja zajęłam się konsumpcją.

Komentarze

  1. bardzo smaczne są bananowe muffiny

    OdpowiedzUsuń
  2. Te serduszka wyglądają niesamowicie. Uwielbiam takie słodkie dekoracje. Same pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba niedługo zrobie muffinki. Zapraszam do mnie:
    nicolemlotkowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.