wtorek, 14 czerwca 2011

Wegetariańskie grillowanie

Bakłażan zawijany z serem


Niektórzy "zagorzali mięsożercy" uważają, mylnie, że taki wegetarianin czy weganin strasznie się nudzi podczas imprez połączonych z grillowaniem. Przedstawiam dwa proste przepisy na dania z grilla dla wegetarian. Oczywiście zachęcam także nie-wegetarian do urozmaicenia diety i jedzenia większych ilości warzyw!



Składniki:


1 bakłażan,

sól,
camembert (lub inny ser, który można zawinąć w bakłażan, może być feta), 
kilka listków rozmarynu,
kilka ząbków czosnku,
dowolne przyprawy (słodka papryka, pieprz, suszona włoszczyzna itp.).

Bakłażan przed włożeniem na ruszt

Bakłażan przed przyrządzeniem należy odgoryczyć. Pokrój go na cienkie plasterki, a następnie posól dość obficie gruboziarnistą solą, ułóż na sicie, a sito na misce.  Po upływie co najmniej półgodziny przelej bakłażana wodą i dokładnie odciśnij. Lepiej potrzymać go dłużej niż pół godziny!


Ser pokrój w plasterki lub inne kawałki. Czosnek możesz wycisnąć lub pokroić w cienkie plasterki. Rozmaryn posiekaj. 
Teraz zawijaj plasterki bakłażana tak, żeby ser i dodatki znalazły się w środku - możesz wszystko spiąć wykałaczką. Na koniec polej roladki oliwą z oliwek i posyp suszoną włoszczyzną (drobną!). Można też polać kilkoma kroplami sosu sojowego.
Bakłażana trzeba grillować dość długo - aż zmięknie, a skórka z granatowej zamieni się w czerwonawą... około pół godziny lub nawet więcej.
Bakłażan podałam z sosem jogurtowo-czosnkowym, na który przepis znajdziesz m.in tutaj.

Ciabatta z cebulą i serem


Składniki:


2 ciabatty,

2 cebule (pokrojone w piórka),
2 ząbki czosnku,
kilka listków szałwii, 
ser żółty,
słodka papryka,
sos sojowy,
sól i pieprz.

Najpierw zeszklij cebulę z czosnkiem - z niewielkim dodatkiem soli i pieprzu. Ciabatty wydrąż w środku zachowując "przykrycie". Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wydrążonej ciabatty włóż zeszkloną cebulkę wymieszaną  z posiekaną szałwią, a to posyp serem - objętościowo farsz ten powinien zajmować całą ciabattę. Ser polej sosem sojowym oraz posyp słodką papryką, przykryj ciabattę odkrojonym wcześniej wierzchem. Ciabatta grilluje się dość szybko. Kiedy zarumieni się ze wszystkich stron wtedy na pewno ser w środku też się roztopi. Jeśli będziesz grillował ją "do góry nogami" pamiętaj żeby zawinąć ją w foli aluminiową, aby środek nie wypłynął ;)

Życzę smacznego grillowania!

    8 komentarzy:

    1. O tak, feta owinięta bakłażanem to zdecydowanie hit sezonu grillowego !!!! Uwielbiam <3

      OdpowiedzUsuń
    2. Na takie grillowanie to ja się zapisuję :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Mi tez sie takie grillowanie podoba :) Uwielbiam warzywa z grilla. Pomysl z baklazanem mi sie podoba.

      OdpowiedzUsuń
    4. W zeszłym roku przetestowałam kilka wegetariańskich dań na grilla. Wyszły rewelacyjnie... szczególnie faszerowane pieczarki :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Albo zawijane z kozim serem cukinie. I grillowany oscypek. Mniam!

      OdpowiedzUsuń
    6. shinju - też niedawno wypróbowałam pieczarki na grillu - były dobre, ale mimo wszystko wolę bakłażana

      Asia i Wojtek - Oscypka jeszcze nie grillowałam, następnym razem wypróbuję, bo naprawdę lubię ten ser :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Tak, wegegrill nie musi byc nudny, mysle, ze jest nawet ciekawszy od miesnego ;p wiecej kolorow, bardziej wesolo na talerzu :D

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...