Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańskie grillowanie

Bakłażan zawijany z serem


Niektórzy "zagorzali mięsożercy" uważają, mylnie, że taki wegetarianin czy weganin strasznie się nudzi podczas imprez połączonych z grillowaniem. Przedstawiam dwa proste przepisy na dania z grilla dla wegetarian. Oczywiście zachęcam także nie-wegetarian do urozmaicenia diety i jedzenia większych ilości warzyw!



Składniki:


1 bakłażan,

sól,
camembert (lub inny ser, który można zawinąć w bakłażan, może być feta), 
kilka listków rozmarynu,
kilka ząbków czosnku,
dowolne przyprawy (słodka papryka, pieprz, suszona włoszczyzna itp.).

Bakłażan przed włożeniem na ruszt

Bakłażan przed przyrządzeniem należy odgoryczyć. Pokrój go na cienkie plasterki, a następnie posól dość obficie gruboziarnistą solą, ułóż na sicie, a sito na misce.  Po upływie co najmniej półgodziny przelej bakłażana wodą i dokładnie odciśnij. Lepiej potrzymać go dłużej niż pół godziny!


Ser pokrój w plasterki lub inne kawałki. Czosnek możesz wycisnąć lub pokroić w cienkie plasterki. Rozmaryn posiekaj. 
Teraz zawijaj plasterki bakłażana tak, żeby ser i dodatki znalazły się w środku - możesz wszystko spiąć wykałaczką. Na koniec polej roladki oliwą z oliwek i posyp suszoną włoszczyzną (drobną!). Można też polać kilkoma kroplami sosu sojowego.
Bakłażana trzeba grillować dość długo - aż zmięknie, a skórka z granatowej zamieni się w czerwonawą... około pół godziny lub nawet więcej.
Bakłażan podałam z sosem jogurtowo-czosnkowym, na który przepis znajdziesz m.in tutaj.

Ciabatta z cebulą i serem


Składniki:


2 ciabatty,

2 cebule (pokrojone w piórka),
2 ząbki czosnku,
kilka listków szałwii, 
ser żółty,
słodka papryka,
sos sojowy,
sól i pieprz.

Najpierw zeszklij cebulę z czosnkiem - z niewielkim dodatkiem soli i pieprzu. Ciabatty wydrąż w środku zachowując "przykrycie". Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wydrążonej ciabatty włóż zeszkloną cebulkę wymieszaną  z posiekaną szałwią, a to posyp serem - objętościowo farsz ten powinien zajmować całą ciabattę. Ser polej sosem sojowym oraz posyp słodką papryką, przykryj ciabattę odkrojonym wcześniej wierzchem. Ciabatta grilluje się dość szybko. Kiedy zarumieni się ze wszystkich stron wtedy na pewno ser w środku też się roztopi. Jeśli będziesz grillował ją "do góry nogami" pamiętaj żeby zawinąć ją w foli aluminiową, aby środek nie wypłynął ;)

Życzę smacznego grillowania!

    Komentarze

    1. O tak, feta owinięta bakłażanem to zdecydowanie hit sezonu grillowego !!!! Uwielbiam <3

      OdpowiedzUsuń
    2. Na takie grillowanie to ja się zapisuję :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Mi tez sie takie grillowanie podoba :) Uwielbiam warzywa z grilla. Pomysl z baklazanem mi sie podoba.

      OdpowiedzUsuń
    4. W zeszłym roku przetestowałam kilka wegetariańskich dań na grilla. Wyszły rewelacyjnie... szczególnie faszerowane pieczarki :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Albo zawijane z kozim serem cukinie. I grillowany oscypek. Mniam!

      OdpowiedzUsuń
    6. shinju - też niedawno wypróbowałam pieczarki na grillu - były dobre, ale mimo wszystko wolę bakłażana

      Asia i Wojtek - Oscypka jeszcze nie grillowałam, następnym razem wypróbuję, bo naprawdę lubię ten ser :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Tak, wegegrill nie musi byc nudny, mysle, ze jest nawet ciekawszy od miesnego ;p wiecej kolorow, bardziej wesolo na talerzu :D

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Popularne posty z tego bloga

    DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

    Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

    PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

    Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

    MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

    Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...