Botwinka
Zupa dobra na wszystko... tradycyjna, o wyrazistym smaku i aromacie, a do tego mega zdrowa, bo z buraczkami i innymi młodymi warzywami. Podobno fioletowy barwnik buraków - antocyjan ma właściwości antynowotworowe!
Składniki:
porcja włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, czerwona cebulka, por),
pęczek botwiny,
4 jajka ugotowane na twardo,
250 ml śmietany 18%,
1 łyżka mąki,
szczypiorek,
2 ząbki czosnku,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz i sól,
oliwa z oliwek,
ocet winny,
chleb, ugotowane ziemniaki, jajka - do podania, co wolisz.
pęczek botwiny,
4 jajka ugotowane na twardo,
250 ml śmietany 18%,
1 łyżka mąki,
szczypiorek,
2 ząbki czosnku,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz i sól,
oliwa z oliwek,
ocet winny,
chleb, ugotowane ziemniaki, jajka - do podania, co wolisz.
Do garnka wrzuć pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę oraz seler. Od botwiny odkrój liście i buraczki pokrój w drobną kostkę. Por wrzuć w całości, cebulkę też (możesz ją przypiec nad płomieniem). Dodaj przyprawy typu - ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, owoce jałowca - to co zwykle dodajesz do bulionu. Wlej wodę i zagotuj. Wszystkie składniki gotuj na wolnym ogniu do miękkości - powinno to zająć około 20 minut (w zależności jak drobno były pokrojone).
Liście buraków posiekaj drobno, wrzuć pod koniec gotowania. Dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i octem winnym. Gotuj jeszcze 5 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną zupy - wlej i dokładnie wymieszaj (nie powinna się zważyć). Kiedy zupa lekko zgęstnieje jest gotowa. Podawaj ją z takimi dodatkami jak jajko, ziemniaki, czy po prostu z chlebem. Na wierzchu możesz jeszcze posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
uwielbiam botwinkę za ten jej fantastyczny kolor;)
OdpowiedzUsuńpewnie, że dobra, szczególnie taka botwinka! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi świetnie, jutro ląduje na moim stole :)
OdpowiedzUsuń