Przejdź do głównej zawartości

Zupa dobra na wszystko...

Botwinka


Zupa dobra na wszystko... tradycyjna, o wyrazistym smaku i aromacie, a do tego mega zdrowa, bo z buraczkami i innymi młodymi warzywami. Podobno fioletowy barwnik buraków - antocyjan ma właściwości antynowotworowe!

 

Składniki:


porcja włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, czerwona cebulka, por),
pęczek botwiny,
4 jajka ugotowane na twardo,
250 ml śmietany 18%, 
1 łyżka mąki,
szczypiorek,
2 ząbki czosnku,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz i sól,
oliwa z oliwek,
ocet winny,
chleb, ugotowane ziemniaki, jajka - do podania, co wolisz.

Do garnka wrzuć pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę oraz seler. Od botwiny odkrój  liście i buraczki pokrój w drobną kostkę. Por wrzuć w całości, cebulkę też (możesz ją przypiec nad płomieniem). Dodaj przyprawy typu - ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, owoce jałowca - to co zwykle dodajesz do bulionu. Wlej wodę i zagotuj. Wszystkie składniki gotuj na wolnym ogniu do miękkości - powinno to zająć około 20 minut (w zależności jak drobno były pokrojone).
Liście buraków posiekaj drobno, wrzuć pod koniec gotowania. Dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i octem winnym. Gotuj jeszcze 5 minut. Śmietanę  wymieszaj z mąką i odrobiną zupy - wlej i dokładnie wymieszaj (nie powinna się zważyć). Kiedy zupa lekko zgęstnieje jest gotowa. Podawaj ją z takimi dodatkami jak jajko, ziemniaki, czy po prostu z chlebem. Na wierzchu możesz jeszcze posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.