Przejdź do głównej zawartości

Bliżej natury...

 Krajanka z czarną porzeczką


Już tydzień temu zauważyłam, że czarna porzeczka w moim ogródku ma już dojrzałe owoce, którymi nawet zaczęło raczyć się różnorodne ptactwo... Postanowiłam trochę zebrać tych czarnych owoców, a potem się zastanowić co mogłabym z nich wyczarować. Przepis znalazłam na blogu White Plate no i jest... troszkę zmodyfikowany przeze mnie.




Składniki:


1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki brązowego cukru,
1 szklanka mąki żytniej razowej,
3/4 łyżeczki soli,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki cynamonu,
150 g masła lub margaryny,
około 500 g czarnych porzeczek (oczyszczonych z szypułek i umytych),
3 łyżki brązowego cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła lub margaryny stopionego i ostudzonego.

W misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę razową, cukier, sól, proszek, sodę i cynamon. Dodaj masło i zagnieć kruszonkę (powinny powstać "grudki"; ciasto powinno być sypkie). Odłóż 1 szklankę mieszanki na kruszonkę, a resztą "wyklej" spód blaszki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 15 minut.
Wyjmij z piekarnika i przestudź, a w tym czasie przygotuj wierzch. 


Porzeczki posyp cukrem (możesz nawet zrobić to wcześniej i zostawić je w takiej posypce cukrowej na jakiś czas (wydzieli się sok). W misce wymieszaj ze sobą mąkę i cynamon. Porzeczki najpierw polej roztopionym masłem,  a następnie posyp mieszaniną cynamonu i mąki. Masę wyłóż na podpieczony spód. Na wierzchu posyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika (180 st. C) i piecz ok. 30-40 minut aż wierzch będzie rumiany.
Po upieczeniu całkowicie ostudź i pokrój na porcje. Ciasto jest bardzo smakowite. Zrobiłam je tydzień temu i razem z Ireneuszem zjedliśmy je z wielkim smakiem!

Komentarze

  1. coś czuję, że nasza czarna porzeczka też z chęcią znalazłaby się w takiej krajance. : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krajanki z owocami! Takie proste do wykonania, a takie pelne smaku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądaa bardzo fajnie. Dobre w tym cieście jest to, że można użyć nie tylko pożeczki ale wiele innych owoców :D

    Pozdrawiam, Cottie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. @cukrowa wróżko - koniecznie wykorzystaj ja do takiej krajanki, szkoda przecież żeby się zmarnowała ;)

    @tu-tusiu - proszę bardzo, częstuj się!

    @Cottie - oczywiście jest to ciasto uniwersalne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... wspaniale cisto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie bym skosztowała kawałek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow slicznie wyglada to ciasto, a u mnie kawki wyjadaja wisnie ;]

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.