Przejdź do głównej zawartości

Bliżej natury...

 Krajanka z czarną porzeczką


Już tydzień temu zauważyłam, że czarna porzeczka w moim ogródku ma już dojrzałe owoce, którymi nawet zaczęło raczyć się różnorodne ptactwo... Postanowiłam trochę zebrać tych czarnych owoców, a potem się zastanowić co mogłabym z nich wyczarować. Przepis znalazłam na blogu White Plate no i jest... troszkę zmodyfikowany przeze mnie.




Składniki:


1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki brązowego cukru,
1 szklanka mąki żytniej razowej,
3/4 łyżeczki soli,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki cynamonu,
150 g masła lub margaryny,
około 500 g czarnych porzeczek (oczyszczonych z szypułek i umytych),
3 łyżki brązowego cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła lub margaryny stopionego i ostudzonego.

W misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę razową, cukier, sól, proszek, sodę i cynamon. Dodaj masło i zagnieć kruszonkę (powinny powstać "grudki"; ciasto powinno być sypkie). Odłóż 1 szklankę mieszanki na kruszonkę, a resztą "wyklej" spód blaszki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 15 minut.
Wyjmij z piekarnika i przestudź, a w tym czasie przygotuj wierzch. 


Porzeczki posyp cukrem (możesz nawet zrobić to wcześniej i zostawić je w takiej posypce cukrowej na jakiś czas (wydzieli się sok). W misce wymieszaj ze sobą mąkę i cynamon. Porzeczki najpierw polej roztopionym masłem,  a następnie posyp mieszaniną cynamonu i mąki. Masę wyłóż na podpieczony spód. Na wierzchu posyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika (180 st. C) i piecz ok. 30-40 minut aż wierzch będzie rumiany.
Po upieczeniu całkowicie ostudź i pokrój na porcje. Ciasto jest bardzo smakowite. Zrobiłam je tydzień temu i razem z Ireneuszem zjedliśmy je z wielkim smakiem!

Komentarze

  1. coś czuję, że nasza czarna porzeczka też z chęcią znalazłaby się w takiej krajance. : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krajanki z owocami! Takie proste do wykonania, a takie pelne smaku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądaa bardzo fajnie. Dobre w tym cieście jest to, że można użyć nie tylko pożeczki ale wiele innych owoców :D

    Pozdrawiam, Cottie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. @cukrowa wróżko - koniecznie wykorzystaj ja do takiej krajanki, szkoda przecież żeby się zmarnowała ;)

    @tu-tusiu - proszę bardzo, częstuj się!

    @Cottie - oczywiście jest to ciasto uniwersalne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... wspaniale cisto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie bym skosztowała kawałek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wow slicznie wyglada to ciasto, a u mnie kawki wyjadaja wisnie ;]

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...