Ciasto z morelami i lawendą
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki cukru,
1 jajko,
1 szklanka kefiru, maślanki lub jogurtu,
1/2 kostki margaryny, roztopionej i wystudzonej,
8-10 moreli,
2 gałązki lawendy (do ciasta dodajemy same kwiatki).
przed upieczeniem |
Ciasto zrobiłam podobnie jak muffiny, żeby było szybko, oczywiście nie mieszałam mikserem ale łyżką i to niezbyt dokładnie. Przełożyłam masę do formy wyłożonej papierem do wypieków. Na wierzchu ułożyłam morele (skórką do dołu) i całość posypałam kwiatkami lawendy (dla aromatu). Ciasto należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut. Blaszka jakiej użyłam była niewielka, w kształcie serca ;) Ciasto można po upieczeniu posypać cukrem pudrem, jeśli wolimy bardziej słodkie. Idealne do kawy!
niestety szybko zniknęło... |
Dziękuję za liczne inspiracje i...zapraszam po wyróżnienie:-)))
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho..p.s. powodzenia z pisaniem:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mam nadzieje, że w połowie września będę mogła pochwalić się tytułem mgr :P
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają te morele :) lawendy niestety nie miałam jeszcze okazji jeść, świetny dodatek do ciasta :-) / powodzenia z pracą! sama niedawno obroniłam pracę mgr na temat wegetarianizmu :)
OdpowiedzUsuńfajne owocowe ciasto, ja po prosze kawaleczek do herbatki:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i na pewno jest pyszne - morele i lawenda to idealnie dobrana para. Niedawno pokazywałam u siebie zapiekane morele z lawendową panna cottą - smakowały wspaniale.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Kasiu - dziękuję. Zazdroszczę pracy na temat wegetarianizmu.
OdpowiedzUsuńAga - proszę bardzo, cisto nadaje się zarówno do kawy jak i do herbaty :)
Anna Maria - no właśnie zauważyłam, przeglądając różne blogi, że to połączenie jest ostatnio dość popularne