Przejdź do głównej zawartości

Do kawy...

Ciasto z morelami i lawendą


Ostatnio większość czasu spędzam przy komputerze pisząc pracę magisterską. Dlatego piję duże ilości kawy, (chociaż to nie jest najzdrowszy sposób podtrzymywania przytomności umysłowej) a kiedy piję kawę chętnie jem coś słodkiego. Upiekłam więc ciasto, którego przygotowanie nie zajęło mi więcej niż pół godziny, a  pieczenie kolejne pół (ale już wtedy mogłam zająć się swoimi sprawami i tylko czekać na gotowe ciasto).




Składniki:


2 szklanki mąki pszennej, 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki cukru,
1 jajko, 
1 szklanka kefiru, maślanki lub jogurtu,
1/2 kostki margaryny, roztopionej i wystudzonej,
8-10 moreli, 
2 gałązki lawendy (do ciasta dodajemy same kwiatki).

przed upieczeniem

Ciasto zrobiłam podobnie jak muffiny, żeby było szybko, oczywiście nie mieszałam mikserem ale łyżką i to niezbyt dokładnie. Przełożyłam masę do formy wyłożonej papierem do wypieków. Na wierzchu ułożyłam morele (skórką do dołu) i całość posypałam kwiatkami lawendy (dla aromatu). Ciasto należy piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut. Blaszka jakiej użyłam była niewielka, w kształcie serca ;) Ciasto można po upieczeniu posypać cukrem pudrem, jeśli wolimy bardziej słodkie. Idealne do kawy!

niestety szybko zniknęło...

Komentarze

  1. Dziękuję za liczne inspiracje i...zapraszam po wyróżnienie:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne ciacho..p.s. powodzenia z pisaniem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Mam nadzieje, że w połowie września będę mogła pochwalić się tytułem mgr :P

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wyglądają te morele :) lawendy niestety nie miałam jeszcze okazji jeść, świetny dodatek do ciasta :-) / powodzenia z pracą! sama niedawno obroniłam pracę mgr na temat wegetarianizmu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne owocowe ciasto, ja po prosze kawaleczek do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale i na pewno jest pyszne - morele i lawenda to idealnie dobrana para. Niedawno pokazywałam u siebie zapiekane morele z lawendową panna cottą - smakowały wspaniale.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu - dziękuję. Zazdroszczę pracy na temat wegetarianizmu.
    Aga - proszę bardzo, cisto nadaje się zarówno do kawy jak i do herbaty :)
    Anna Maria - no właśnie zauważyłam, przeglądając różne blogi, że to połączenie jest ostatnio dość popularne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...