Przejdź do głównej zawartości

SMAKI DZIECIŃSTWA #3: BARSZCZ ZABIELANY

Moja mama robiła tę zupę kiedyś bardzo często, teraz rzadziej. Jest prosta, więc tez postanowiłam się z nią zmierzyć, aby przypomnieć sobie smak z dzieciństwa. Doskonale smakuje zrobiona z tegorocznych młodych buraków.


  • 4 buraki,
  • bulion warzywny,
  • ziele angielskie i liść laurowy,
  • ocet winny,
  • pieprz i sól,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany + łyżka mąki,
  • natka pietruszki drobno posiekana do posypania,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • kilka ziemniaków ugotowanych w całości (do podania).
W czystym bulionie warzywnym gotujemy buraki (ja zrobiłam go dzień wcześniej z młodej włoszczyzny, warzywa wykorzystałam do innej zupy) z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Buraki powinny być ugotowane do miękkości, wtedy je odkładamy (można później zetrzeć je na tarce i udusić z cebulką). Barszcz doprawiamy do smaku - solą, pieprzem oraz octem winnym. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i z odrobina gorącego wywaru, a następnie dodajemy do zupy, tak żeby nie zrobiły się "kluseczki".
Zabielony barszcz doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami oraz z natką pietruszki.

    Komentarze

    1. Alez cudny kolor!
      Ja tez pamietam taki zabielany barszczyk z dziecinstwa :) A przyznac musze ze naprawde wieki juz go nie jadlam ...

      pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    2. o tak,to zdecydowanie smaki dzieciństwa. uwielbiane do dziś.

      OdpowiedzUsuń
    3. Mniam, mniam. Zjadłabym twój barszczyk z wielkim smakiem :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Zapraszam do mnie po wyróżnienie - http://kuchenkowo.blogspot.com/ pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    5. Pysznie wygląda!
      właśnie robię na obiad :)

      OdpowiedzUsuń
    6. właśnie go zajadam,pycha ! :)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Popularne posty z tego bloga

    DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

    Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

    PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

    Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

    WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

    Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.