Przejdź do głównej zawartości

Witaminki, witaminki...

Kolorowa sałatka "letnie orzeźwienie"


Nie ma to jak soczyste pełne witamin warzywa. Taka sałatka z lekkim dressingiem jest idealna na upalne dni kiedy wcale nie chce nam się bardzo jeść. Oto moja propozycja - pełna kolorów!


Składniki:


kawałek sałaty lodowej,

kilka rzodkiewek,
1/2 marchewki,
czerwona papryka,
pomidor,
kilka listków bazylii.

Dressing:


3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu winnego białego,
1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy,
1/2 łyżeczki miodu,
odrobina soli i pieprz,
ew. zioła prowansalskie.

Sałatę porwij na małe kawałki, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach bądź pokrój ją w bardzo cienkie plasterki. Rzodkiewki pokrój w półplasterki. Paprykę oraz pomidora pokrój w kostkę. Bazylie posiekaj na cienkie paseczki.
Z podanych składników należy wykonać jednolity gęsty dressing. Dodawaj sos do sałaty i ciesz się latem! Smacznego!

Komentarze

  1. wygląda pysznie! zabieram ze sobą pomysł na dressing:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam lato, własnie za takie witaminowe sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna!
    sałatka samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach ile zdrowia jest na tym talerzu. A przy okazji ile smaku. Mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.