Przejdź do głównej zawartości

Pożywny posiłek z soi

Soja w pomidorach


Potrawa bardzo pożywna, jednogarnkowa, stanowiąca pełnowartościowe danie obiadowe dla wegan i nie tylko...






Składniki:


sos pomidorowy (zakupiony w popularnej drogerii),
1 szklanka soi suchej, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości,
garść oliwek,
4 ziemniaki,
1 pietruszka,
1 seler z nacią,
2 marchewki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka listków bazylii,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz cayenne,
sól.

Jarzyny pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i zeszklij na niej cebulkę (również pokrojoną w kostkę), dodaj resztę warzyw, wlej około 1 litr wody i gotuj przez kilkanaście minut razem z przyprawami (liść laurowy i ziele angielskie), aż zmiękną. Ziemniaki można dodać chwilę później niż marchewkę, żeby się nie rozgotowały. Kiedy warzywa będą jędrne, ale nie rozgotowane, dodaj natkę selera, soję oraz sos pomidorowy i gotuj aż wszystko zgęstnieje. Na koniec dodaj kilka listków bazylii, oliwki i dopraw sola i cayenne. 
Danie bardzo proste, a jakie pożywne!

Komentarze

  1. Bardzo lubię soję w takiej postaci;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez czasem spozytkowuje soje zamiast fasolki w taki wlasnie sposob. Oliwki, bardzo sympatyczny dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowita propozycja!
    chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm... a ja soi w czystej postaci nie jadłam... no chyba że sos sojowy się liczy? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No tak, przy obecnej pogodzie czas wrócić do rozgrzewających zup i gulaszy sojowych :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. EVE to trzeba w końcu spróbować, bo jest przepyszna! jeśli nie masz cierpliwości do soi, którą trzeba moczyć przez noc, a potem długo gotować, wypróbuj przynajmniej taką z puszki, z sosem pomidorowym jest idealna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny, energetyzujący obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A pomyśl, jakby dać własnorobny sos pomidorowy... To dopiero będzie pychotka! Ale u nas teraz sezon na cukinie, bo obrodziły skubaniutkie tego roku! Wczoraj była cukinia a'la spaghetti, a jutro - pasztet z cukinii:-)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Asiu i Wojtku - pewnie, że własnoręczny sos jest lepszy, ale ten akurat miałam pod ręką ;P musiałam zużyć to co miałam w lodówce, bo akurat wyjeżdżałam na dłużej.
    Co do cukinii to u mnie (tzn. u mojej mamy w ogródku) też obrodziła :D Dziś zajadałam spaghetti z pesto z cukinii i pestek dyni. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...