Zupa ogórkowa
Kolejna zupa z cyklu "smaki dzieciństwa". A Wam jakie zupy najbardziej zapadły w pamięć? W dzieciństwie na pytanie: "Jaka jest twoja ulubiona zupa?", bez dłuższego zastanawiania się odpowiadałam "ogórkowa!". Teraz mój gust nieco się poszerzył, ale nadal zupę ogórkową uwielbiam.
Składniki:
6 kiszonych ogórków,
2 litry bulionu warzywnego,
ugotowana marchewka, pietruszka i seler (z bulionu) pokrojone w kostkę,
4 ziemniaki,
kwaśna śmietana + łyżka mąki,
duże ilości koperku,
sól i pieprz do smaku.
Ugotuj bulion z włoszczyzny dodając do niego kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego oraz liście laurowe.
Osobno ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę.
Do czystego bulionu dodaj starte na tarce o dużych oczkach ogórki, wraz z odrobiną soku, żeby zupa była kwaśniejsza. Dodaj ugotowane ziemniaki, oraz jarzyny pokrojone w kostkę.Na koniec dodaj do zupy kwaśną śmietanę (najlepiej 18 %) i wymieszaną z łyżką mąki. Dodaj dużo koperku.
Ja doprawiam jeszcze dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, bo uwielbiam kiedy zupa jest nie tylko kwaśna, ale i pikantna :)
uwielbiam! koniecznie z ryżem:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńojej, a ja z ryżem nigdy ogórkowej nie jadłam... muszę to kiedyś wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, tylko dlaczego nie na rosołku?
OdpowiedzUsuń..................
http://dietadlafaceta.blogspot.com/
Właśnie,z ryżem brzmi dziwnie ale trzeba wszystkiego spróbować. Ogórkowa razem z pomidorówką są u mnie cały czas na pierwszym miejscu:). Czasami z lenistwa kupuję gotowy przecier ogórkowy.
OdpowiedzUsuńOgórkowa i pomidorowa...zdecydowanie:) teraz do obu dodaje kurkumę ale i tak zostaja dla mnie babcinymi smakami:)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam ogórkowej :)
OdpowiedzUsuńuwielbiaaam :)
OdpowiedzUsuńod kilku dni chodzi za mną taka ogórkowa z dzieciństwa :) chyba w tym tygodniu jej się nie oprę ;)
OdpowiedzUsuńTak pomidorowa i ogórkowa to najbardziej pamiętne zupy dzieciństwa i zarazem moje ulubione!
OdpowiedzUsuńJestem dość wiekowym panem i jadłem wiele zup tego typu ale TAKIEJ dobrej jeszcze nie.
OdpowiedzUsuńjest to zdanie całej rodzinki.w tej chwili robię kolejną
z poszanowaniem Z....
Jest mi bardzo miło, że moje przepisy doceniane są przez kolejne osoby :)
Usuńpozdrawiam serdecznie
ogorkowa jest lepsza, kiedy starte ogorki podsmazymy na patelni na lyzce masla przed wrzuceniem do zupy.
OdpowiedzUsuńTak, wiem, moja mama tak robi.
Usuń