Przejdź do głównej zawartości

Smaki dzieciństwa #4: zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa


Kolejna zupa z cyklu "smaki dzieciństwa". A Wam jakie zupy najbardziej zapadły w pamięć? W dzieciństwie na pytanie: "Jaka jest twoja ulubiona zupa?", bez dłuższego zastanawiania się odpowiadałam "ogórkowa!". Teraz mój gust nieco się poszerzył, ale nadal zupę ogórkową uwielbiam.


Składniki:


6 kiszonych ogórków,
2 litry bulionu warzywnego,
ugotowana marchewka, pietruszka i seler (z bulionu) pokrojone w kostkę,
4 ziemniaki,
kwaśna śmietana + łyżka mąki,
duże ilości koperku,
sól i pieprz do smaku.

Ugotuj bulion z włoszczyzny dodając do niego kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego oraz liście laurowe.
Osobno ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę.
Do czystego bulionu dodaj starte na tarce o dużych oczkach ogórki, wraz z odrobiną soku, żeby zupa była kwaśniejsza. Dodaj ugotowane ziemniaki, oraz jarzyny pokrojone w kostkę.Na koniec dodaj do zupy kwaśną śmietanę (najlepiej 18 %) i wymieszaną z łyżką mąki. Dodaj dużo koperku.
Ja doprawiam jeszcze dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, bo uwielbiam kiedy zupa jest nie tylko kwaśna, ale i pikantna :)

Komentarze

  1. uwielbiam! koniecznie z ryżem:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, a ja z ryżem nigdy ogórkowej nie jadłam... muszę to kiedyś wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, tylko dlaczego nie na rosołku?

    ..................
    http://dietadlafaceta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie,z ryżem brzmi dziwnie ale trzeba wszystkiego spróbować. Ogórkowa razem z pomidorówką są u mnie cały czas na pierwszym miejscu:). Czasami z lenistwa kupuję gotowy przecier ogórkowy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogórkowa i pomidorowa...zdecydowanie:) teraz do obu dodaje kurkumę ale i tak zostaja dla mnie babcinymi smakami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno już nie jadłam ogórkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. od kilku dni chodzi za mną taka ogórkowa z dzieciństwa :) chyba w tym tygodniu jej się nie oprę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak pomidorowa i ogórkowa to najbardziej pamiętne zupy dzieciństwa i zarazem moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem dość wiekowym panem i jadłem wiele zup tego typu ale TAKIEJ dobrej jeszcze nie.
    jest to zdanie całej rodzinki.w tej chwili robię kolejną
    z poszanowaniem Z....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo miło, że moje przepisy doceniane są przez kolejne osoby :)

      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. ogorkowa jest lepsza, kiedy starte ogorki podsmazymy na patelni na lyzce masla przed wrzuceniem do zupy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...