Przejdź do głównej zawartości

Uwielbiam włoską kuchnię...

Spaghetti z cukiniowym pesto


Ponieważ dysponuję ostatnio dużymi ilościami cukinii, wymyślam coraz to nowe sposoby jej wykorzystania. Na niejednym już blogu spotkałam się z przepisem na pesto z cukinii, które wyglądało bardzo apetycznie, dlatego postanowiłam sama takie zrobić i nie zawiodłam się, bo pesto z cukinii jest naprawdę smaczne.



Składniki ("na oko"):


cukinia,
kilka listków bazylii,
pestki dyni,
oliwa z oliwek,
czosnek,
sól i pieprz.

Cukinię, nie obierając jej pokrój w kostkę i podduś na małej ilości oliwy z oliwek. 
Pestki dyni upraż na suchej patelni.
Listki bazylii opłucz, a czosnek pokrój w kostkę. 
Ostudzoną cukinię, czosnek, bazylię oraz pestki dyni zmiksuj ze sobą za pomocą blendera (tradycyjne pesto jest ucierane w moździerzu). Dopraw solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek.
Makaron ugotuj, oczywiście al'dente, dodaj pesto i rozkoszuj się niesamowitym, kremowym smakiem pesto :)
To pesto jest w wersji wegańskiej, ale oczywiście można do niego dodać ser.

Komentarze

  1. Jako, że cukinie rozszalały się u nas na dobre - przepis " kupuję". Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako że ostatnio bardzo sie zaprzyjaźniłam z cukinią przepis wędruje do zakładek i szybkiego wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukiniowe eksperymenty jeszcze przede mną, ale pesto? pierwszy raz spotkałam i bardzo mi się spodobało, lubię takie makarony oblepione sosem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kilka różnych wersji perto, ale cukiniowej jeszcze nie. I najwyższy czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też kocham włoską i wszelakie pesto, bazylia, groszek, pietruszka ... :) A cukini jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę warto, dlatego wszystkich zachęcam do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...