Przejdź do głównej zawartości

Uwielbiam włoską kuchnię...

Spaghetti z cukiniowym pesto


Ponieważ dysponuję ostatnio dużymi ilościami cukinii, wymyślam coraz to nowe sposoby jej wykorzystania. Na niejednym już blogu spotkałam się z przepisem na pesto z cukinii, które wyglądało bardzo apetycznie, dlatego postanowiłam sama takie zrobić i nie zawiodłam się, bo pesto z cukinii jest naprawdę smaczne.



Składniki ("na oko"):


cukinia,
kilka listków bazylii,
pestki dyni,
oliwa z oliwek,
czosnek,
sól i pieprz.

Cukinię, nie obierając jej pokrój w kostkę i podduś na małej ilości oliwy z oliwek. 
Pestki dyni upraż na suchej patelni.
Listki bazylii opłucz, a czosnek pokrój w kostkę. 
Ostudzoną cukinię, czosnek, bazylię oraz pestki dyni zmiksuj ze sobą za pomocą blendera (tradycyjne pesto jest ucierane w moździerzu). Dopraw solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek.
Makaron ugotuj, oczywiście al'dente, dodaj pesto i rozkoszuj się niesamowitym, kremowym smakiem pesto :)
To pesto jest w wersji wegańskiej, ale oczywiście można do niego dodać ser.

Komentarze

  1. Jako, że cukinie rozszalały się u nas na dobre - przepis " kupuję". Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako że ostatnio bardzo sie zaprzyjaźniłam z cukinią przepis wędruje do zakładek i szybkiego wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukiniowe eksperymenty jeszcze przede mną, ale pesto? pierwszy raz spotkałam i bardzo mi się spodobało, lubię takie makarony oblepione sosem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kilka różnych wersji perto, ale cukiniowej jeszcze nie. I najwyższy czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też kocham włoską i wszelakie pesto, bazylia, groszek, pietruszka ... :) A cukini jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę warto, dlatego wszystkich zachęcam do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.