Mus malinowy z bitą śmietaną
Na początek trochę klasyki...
"Ona mu z kosza daje maliny,
A on jej kwiatki do wianka;
Pewnie kochankiem jest tej dziewczyny,
Pewnie to jego kochanka."
Adam Mickiewicz, Świtezianka
Sezon na te cudowne owoce jeszcze się nie skończył. Maliny w moim ogródku owocują jak szalone, więc zbieram je i zamrażam, żeby zimą zasmakować trochę lata. Od czasu do czasu robię sobie takie desery jak ten.
Składniki:
dowolna ilość malin,
cukier,
śmietanka 30%,
całe maliny do dekoracji,
kolorowa posypka (ewentualnie),
agar-agar (ewentualnie).
Maliny należy opłukać i zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się kłopotliwych pestek. Razem z cukrem zagotuj w garnuszku i odparowuj przez około pół godziny, na koniec dodaj 1 łyżeczkę agaru.
Jeszcze gorący mus przelej do szklanki bądź miseczki. Pozostaw do ostygnięcia, mus powinien zgęstnieć.Podawaj z ubitą śmietana 30%. Wierzch deseru można udekorować listkami mięty i całymi malinami lub kolorową posypką.
Słodkiego dnia!
Tak prosty i zarazem tak apetyczny deserek;) i te kolory..mniam
OdpowiedzUsuńprzesłodko :-)
OdpowiedzUsuńAle czadowo wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje. Zdjęcia też spoko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawliaju :)
Faktycznie prosty i smaczny pomysł na słodką przekąskę
OdpowiedzUsuń