Przejdź do głównej zawartości

Malinowa pokusa

Mus malinowy z bitą śmietaną


Na początek trochę klasyki...

"Ona mu z kosza daje maliny,
A on jej kwiatki do wianka;
Pewnie kochankiem jest tej dziewczyny,
Pewnie to jego kochanka."
Adam Mickiewicz, Świtezianka


Sezon na te cudowne owoce jeszcze się nie skończył. Maliny w moim ogródku owocują jak szalone, więc zbieram je i zamrażam, żeby zimą zasmakować trochę lata. Od czasu do czasu robię sobie takie desery jak ten.




Składniki:


dowolna ilość malin,
cukier,
śmietanka 30%,
całe maliny do dekoracji,
kolorowa posypka (ewentualnie),
agar-agar (ewentualnie).

Maliny należy opłukać i zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się kłopotliwych pestek. Razem z cukrem zagotuj w garnuszku i odparowuj przez około pół godziny, na koniec dodaj 1 łyżeczkę agaru.


Jeszcze gorący mus przelej do szklanki bądź miseczki. Pozostaw do ostygnięcia, mus powinien zgęstnieć.Podawaj z ubitą śmietana 30%. Wierzch deseru można udekorować listkami mięty i całymi malinami lub kolorową posypką. 
Słodkiego dnia! 

Komentarze

  1. Tak prosty i zarazem tak apetyczny deserek;) i te kolory..mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale czadowo wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje. Zdjęcia też spoko :)
    Pozdrawliaju :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie prosty i smaczny pomysł na słodką przekąskę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.