Przejdź do głównej zawartości

CHUTNEY CZERWONY - POMIDOROWY


Kolejny mój pomysł na domowy przetwór to... chutney pomidorowy. Wyszedł naprawdę dobry. Gotowałam go dość długo, żeby dobrze zgęstniał (kilka godzin z przerwami!). Przy komponowaniu tego przepisu, inspirowałam się wieloma recepturami znalezionymi gdzieś w Internecie.


Składniki:

  • 3 kg pomidorów (najlepiej podłużne),
  • 1 i 1/2 kg jabłek,
  • 4 duże cebule,
  • 2 cm świeżego imbiru (zetrzeć),
  • kilka ząbków czosnku,
  • 100 ml octu winnego,
  • 250 ml wina,
  • 2 zielone i 2 czerwone papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • cayenne,
  • 250 g cukru.

Wszystkie warzywa i owoce pokroić w kostkę. Pomidory wrzuciłam najpierw, a następnie jabłka i paprykę. Dodajemy wino i ocet winny i gotujemy około godziny. Następnie dodajemy cukier i doprawiamy resztą przypraw (w tym momencie warto tez dodać czosnek i imbir). Gotujemy do momentu, aż chutney uzyska zadowalającą gęstość. Ten sos można robić dłużej niż chutney z kabaczka, ponieważ duża ilość wody w pomidorach sprawia, że jest on rzadszy. 

Komentarze

  1. i z czym będziesz go zjadac?:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Użyję go jako sosu do jakichś warzywnych kotletów np. z fasoli, albo ciecierzycy. do tego ryż i już jest pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.