piątek, 21 października 2011

CHUTNEY CZERWONY - POMIDOROWY


Kolejny mój pomysł na domowy przetwór to... chutney pomidorowy. Wyszedł naprawdę dobry. Gotowałam go dość długo, żeby dobrze zgęstniał (kilka godzin z przerwami!). Przy komponowaniu tego przepisu, inspirowałam się wieloma recepturami znalezionymi gdzieś w Internecie.


Składniki:

  • 3 kg pomidorów (najlepiej podłużne),
  • 1 i 1/2 kg jabłek,
  • 4 duże cebule,
  • 2 cm świeżego imbiru (zetrzeć),
  • kilka ząbków czosnku,
  • 100 ml octu winnego,
  • 250 ml wina,
  • 2 zielone i 2 czerwone papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • cayenne,
  • 250 g cukru.

Wszystkie warzywa i owoce pokroić w kostkę. Pomidory wrzuciłam najpierw, a następnie jabłka i paprykę. Dodajemy wino i ocet winny i gotujemy około godziny. Następnie dodajemy cukier i doprawiamy resztą przypraw (w tym momencie warto tez dodać czosnek i imbir). Gotujemy do momentu, aż chutney uzyska zadowalającą gęstość. Ten sos można robić dłużej niż chutney z kabaczka, ponieważ duża ilość wody w pomidorach sprawia, że jest on rzadszy. 

2 komentarze:

  1. i z czym będziesz go zjadac?:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Użyję go jako sosu do jakichś warzywnych kotletów np. z fasoli, albo ciecierzycy. do tego ryż i już jest pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...