Kolejny mój pomysł na domowy przetwór to... chutney pomidorowy. Wyszedł naprawdę dobry. Gotowałam go dość długo, żeby dobrze zgęstniał (kilka godzin z przerwami!). Przy komponowaniu tego przepisu, inspirowałam się wieloma recepturami znalezionymi gdzieś w Internecie.
Składniki:
- 3 kg pomidorów (najlepiej podłużne),
- 1 i 1/2 kg jabłek,
- 4 duże cebule,
- 2 cm świeżego imbiru (zetrzeć),
- kilka ząbków czosnku,
- 100 ml octu winnego,
- 250 ml wina,
- 2 zielone i 2 czerwone papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- cayenne,
- 250 g cukru.
Wszystkie warzywa i owoce pokroić w kostkę. Pomidory wrzuciłam najpierw, a następnie jabłka i paprykę. Dodajemy wino i ocet winny i gotujemy około godziny. Następnie dodajemy cukier i doprawiamy resztą przypraw (w tym momencie warto tez dodać czosnek i imbir). Gotujemy do momentu, aż chutney uzyska zadowalającą gęstość. Ten sos można robić dłużej niż chutney z kabaczka, ponieważ duża ilość wody w pomidorach sprawia, że jest on rzadszy.
i z czym będziesz go zjadac?:-)
OdpowiedzUsuńUżyję go jako sosu do jakichś warzywnych kotletów np. z fasoli, albo ciecierzycy. do tego ryż i już jest pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuń