Przejdź do głównej zawartości

Bananowo inaczej

Zielona zupa bananowa na ostro


Zupa dedykowana Kasi - fanatyczce bananów, która je te owoce w każdej postaci i dodaje prawie do wszystkiego, ale zupy z bananów na ostro jeszcze nie jadła.




Składniki:


3 banany,
1 litr wody,
2 łyżki zielonej pasty curry,
1,5 szklanki mleczka kokosowego,
sól,
posiekana natka kolendry,
mała cebulka.

W rondlu należy rozgrzać olej roślinny i podsmażyć na nim zmiksowaną w blenderze cebulkę. Po chwili dodać pastę curry i smażyć aż zacznie wydobywać przyjemny intensywny aromat. Teraz trzeba dodać zmiksowane banany i gotować je, od czasu do czasu dolewając wodę, przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dolać mleczko kokosowe, resztę wody, doprawić solą i kolendrą. 

Zupa najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem. Można podawać ją również z plasterkami surowego banana.

Komentarze

  1. Wow, niezła inwencja twórcza. ;) Na razie nie wyobrażam sobie banana na ostro, ale to może być całkiem ciekawe...

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja też zgłaszam się jako fanatyczka bananów i bardzo chętnie spróbowałabym Twojej zupy, bo w tej postaci ulubionych bananów nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja! ja też bananowa wielbicielka, co zupy jeszcze nigdy przenigdy nie spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam! zupa ma ciekawy smak,a słodycz bananów bardo do niej pasuje w połączeniu z mleczkiem kokosowym. Proponuje jednak jeszcze dodać czegoś kwaśnego, np. sok z cytryny bądź limonki

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam tę zupę wg twojego przepisu-wyszła cudna i mega pikantna!:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.