Przejdź do głównej zawartości

Smaki dzieciństwa #6: babko,babko udaj się...

Gotowana babka


Ciasto, które zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. Właśnie taką babkę często gotowała nam Mama w dzieciństwie. Teraz mi o niej przypomniała, dlatego postanowiłam zmierzyć się z ugotowaniem babki sama. Okazała się dziecinnie prosta - trzeba jedynie mieć specjalną formę z pokrywką. My z Mamą odnalazłyśmy jej starą formę, ale nie mam pojęcia gdzie można teraz kupić nową...



Składniki:


6 jajek,
1 kostka margaryny lub masła,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
50 g wódki,
aromat lub cukier waniliowy,
polewa czekoladowa.

Żółtka oddzielić od jajek. Żółtka, masło i cukier utrzeć na gładką masę. Dodać do tego wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, dodać wódkę i dalej mieszać. Na koniec delikatnie połączyć masę z białkami ubitymi na sztywną pianę (ja zawsze dodaję do białek szczyptę soli i schładzam białka). 


Masą napełniamy foremkę do gotowania i wkładamy do garnka z gotującą się wodą, tak aby woda sięgała pokrywki. Babkę należy gotować od 55 minut do 70 minut, pod przykryciem.
Po ugotowaniu wyłożyłam babkę na talerz, polałam roztopioną czekoladą i posypałam płatkami migdałów.
Babka udała się ;)

Komentarze

  1. pyszne te dziecięce wspomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczna babka, może muszę pomyśleć, jak taki brak foremki zastąpić jakąś improwizowaną?

    OdpowiedzUsuń
  3. Obawiam się, że w "improwizowanej" może się nie udać ;/ Jak się dowiem gdzie można kupić taką formę to dam znać. Forma jest metalowa i cienka i koniecznie musi być przykryta tak, żeby do środka nie dostawała się woda

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie babki, które wyjątkowo smakują do spokojnej niedzielnej kawy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.