Przepis ten pochodzi podobno z kuchni śląskiej. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam, ale postanowiłam wypróbować. Warto zmierzyć się z tym przepisem, ponieważ fasolka w słodko-kwaśniej postaci jest naprawdę pyszna. Dodając do zupy kleks mleczka kokosowego - zyskamy orientalną nutę w naszej polskiej potrawie. Jest to też ciekawa opcja na wigilijny stół dla wegan.
Składniki:
- szklanka białej fasoli (najlepiej drobna odmiana),
- 20 dag suszonych śliwek,
- po 10 dag suszonych jabłek i gruszek,
- zamiast tego można wziąć 40 dag mieszanki owoców suszonych do wigilijnego kompotu składającej się ze śliwek, jabłek i gruszek (ja właśnie tak zrobiłam),
- starta skórka z 1 cytryny,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- kieliszek wytrawnego czerwonego wina,
- 3 łyżeczki suszonego mielonego rozmarynu,
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa,
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Fasolę moczyć przez noc i ugotować na miękko.
Owoce gotować przez około 30 minut ze skórką cytryny. Ostudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Ponownie podgrzać, dodając cukier, ocet i wino. Gotować 5 minut, dodać fasole i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić rozmarynem, szczyptą soli, gałką i pieprzem.
Można podawać z małym kleksem słodkiej śmietanki, bądź mleczka kokosowego, ale najlepiej smakuje bez tych dodatków.
u nas była fasolowa ostatnio:)
OdpowiedzUsuńCzuję się zszokowana. :D Ale pozytywnie! Ciekawa ta zupka. :)
OdpowiedzUsuńTo zupa dla ciekawych smaku. Smak, którego nie znajdziemy w tradycyjnym, ogólnopolskim menu wigilijnym ;)
OdpowiedzUsuńświetny przepis. Koniecznie muszę go wypróbować bo uwielbiam wszelkie słodko-kwaśne połączenia :-)
OdpowiedzUsuńu nas w Bielsku jadamy kompot z suszu z czerwona fasola i peczakiem jako zupe :) pyyychaaaaaaa!
OdpowiedzUsuńUnknow dzień dobry Co jeszcze ja dacie w Bb ja tu przyjezdna i pierwszy raz o tym słyszę
UsuńHej :)
OdpowiedzUsuńMacie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"
https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole
Ta zupa to najlepsza potrawa wigilijna z rejonów Pszczyny.
OdpowiedzUsuńMała uwaga: Zupa jest najlepsza z fasola "Jasiek" zabielona odrobiną mąki owocami w całosci nie miksowanym. Oryginalny aromat połączenia fasoli i suszu tak jak atmosfera świąteczna BEZCENNY