Przejdź do głównej zawartości

ZUPA OWOCOWO-FASOLOWA

Przepis ten pochodzi podobno z kuchni śląskiej. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam, ale postanowiłam wypróbować. Warto zmierzyć się z tym przepisem, ponieważ fasolka w słodko-kwaśniej postaci jest naprawdę pyszna. Dodając do zupy kleks mleczka kokosowego - zyskamy orientalną nutę w naszej polskiej potrawie. Jest to też ciekawa opcja na wigilijny stół dla wegan.

Składniki:


  • szklanka białej fasoli (najlepiej drobna odmiana),
  • 20 dag suszonych śliwek,
  • po 10 dag suszonych jabłek i gruszek,
  • zamiast tego można wziąć 40 dag mieszanki owoców suszonych do wigilijnego kompotu składającej się ze śliwek, jabłek i gruszek (ja właśnie tak zrobiłam),
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina,
  • 3 łyżeczki suszonego mielonego rozmarynu,
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Fasolę moczyć przez noc i ugotować na miękko. 
Owoce gotować przez około 30 minut ze skórką cytryny. Ostudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Ponownie podgrzać, dodając  cukier, ocet i wino. Gotować 5 minut, dodać fasole i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić rozmarynem, szczyptą soli, gałką i pieprzem.
Można podawać z małym kleksem słodkiej śmietanki, bądź mleczka kokosowego, ale najlepiej smakuje bez tych dodatków.

Komentarze

  1. u nas była fasolowa ostatnio:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję się zszokowana. :D Ale pozytywnie! Ciekawa ta zupka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To zupa dla ciekawych smaku. Smak, którego nie znajdziemy w tradycyjnym, ogólnopolskim menu wigilijnym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis. Koniecznie muszę go wypróbować bo uwielbiam wszelkie słodko-kwaśne połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. u nas w Bielsku jadamy kompot z suszu z czerwona fasola i peczakiem jako zupe :) pyyychaaaaaaa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Unknow dzień dobry Co jeszcze ja dacie w Bb ja tu przyjezdna i pierwszy raz o tym słyszę

      Usuń
  6. Hej :)

    Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
    Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

    https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta zupa to najlepsza potrawa wigilijna z rejonów Pszczyny.
    Mała uwaga: Zupa jest najlepsza z fasola "Jasiek" zabielona odrobiną mąki owocami w całosci nie miksowanym. Oryginalny aromat połączenia fasoli i suszu tak jak atmosfera świąteczna BEZCENNY

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w domu od zawsze, zastanawiam się jak trafiła do menu wigilijnego na Śląsku Cieszyńskim... sąsiedzi o niej nie słyszeli

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...