poniedziałek, 5 grudnia 2011

ZUPA OWOCOWO-FASOLOWA

Przepis ten pochodzi podobno z kuchni śląskiej. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam, ale postanowiłam wypróbować. Warto zmierzyć się z tym przepisem, ponieważ fasolka w słodko-kwaśniej postaci jest naprawdę pyszna. Dodając do zupy kleks mleczka kokosowego - zyskamy orientalną nutę w naszej polskiej potrawie. Jest to też ciekawa opcja na wigilijny stół dla wegan.

Składniki:


  • szklanka białej fasoli (najlepiej drobna odmiana),
  • 20 dag suszonych śliwek,
  • po 10 dag suszonych jabłek i gruszek,
  • zamiast tego można wziąć 40 dag mieszanki owoców suszonych do wigilijnego kompotu składającej się ze śliwek, jabłek i gruszek (ja właśnie tak zrobiłam),
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina,
  • 3 łyżeczki suszonego mielonego rozmarynu,
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Fasolę moczyć przez noc i ugotować na miękko. 
Owoce gotować przez około 30 minut ze skórką cytryny. Ostudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Ponownie podgrzać, dodając  cukier, ocet i wino. Gotować 5 minut, dodać fasole i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić rozmarynem, szczyptą soli, gałką i pieprzem.
Można podawać z małym kleksem słodkiej śmietanki, bądź mleczka kokosowego, ale najlepiej smakuje bez tych dodatków.

8 komentarzy:

  1. u nas była fasolowa ostatnio:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję się zszokowana. :D Ale pozytywnie! Ciekawa ta zupka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To zupa dla ciekawych smaku. Smak, którego nie znajdziemy w tradycyjnym, ogólnopolskim menu wigilijnym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis. Koniecznie muszę go wypróbować bo uwielbiam wszelkie słodko-kwaśne połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. u nas w Bielsku jadamy kompot z suszu z czerwona fasola i peczakiem jako zupe :) pyyychaaaaaaa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Unknow dzień dobry Co jeszcze ja dacie w Bb ja tu przyjezdna i pierwszy raz o tym słyszę

      Usuń
  6. Hej :)

    Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
    Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

    https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta zupa to najlepsza potrawa wigilijna z rejonów Pszczyny.
    Mała uwaga: Zupa jest najlepsza z fasola "Jasiek" zabielona odrobiną mąki owocami w całosci nie miksowanym. Oryginalny aromat połączenia fasoli i suszu tak jak atmosfera świąteczna BEZCENNY

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...