Przejdź do głównej zawartości

ZUPA OWOCOWO-FASOLOWA

Przepis ten pochodzi podobno z kuchni śląskiej. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam, ale postanowiłam wypróbować. Warto zmierzyć się z tym przepisem, ponieważ fasolka w słodko-kwaśniej postaci jest naprawdę pyszna. Dodając do zupy kleks mleczka kokosowego - zyskamy orientalną nutę w naszej polskiej potrawie. Jest to też ciekawa opcja na wigilijny stół dla wegan.

Składniki:


  • szklanka białej fasoli (najlepiej drobna odmiana),
  • 20 dag suszonych śliwek,
  • po 10 dag suszonych jabłek i gruszek,
  • zamiast tego można wziąć 40 dag mieszanki owoców suszonych do wigilijnego kompotu składającej się ze śliwek, jabłek i gruszek (ja właśnie tak zrobiłam),
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina,
  • 3 łyżeczki suszonego mielonego rozmarynu,
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Fasolę moczyć przez noc i ugotować na miękko. 
Owoce gotować przez około 30 minut ze skórką cytryny. Ostudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Ponownie podgrzać, dodając  cukier, ocet i wino. Gotować 5 minut, dodać fasole i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić rozmarynem, szczyptą soli, gałką i pieprzem.
Można podawać z małym kleksem słodkiej śmietanki, bądź mleczka kokosowego, ale najlepiej smakuje bez tych dodatków.

Komentarze

  1. u nas była fasolowa ostatnio:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję się zszokowana. :D Ale pozytywnie! Ciekawa ta zupka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To zupa dla ciekawych smaku. Smak, którego nie znajdziemy w tradycyjnym, ogólnopolskim menu wigilijnym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis. Koniecznie muszę go wypróbować bo uwielbiam wszelkie słodko-kwaśne połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. u nas w Bielsku jadamy kompot z suszu z czerwona fasola i peczakiem jako zupe :) pyyychaaaaaaa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Unknow dzień dobry Co jeszcze ja dacie w Bb ja tu przyjezdna i pierwszy raz o tym słyszę

      Usuń
  6. Hej :)

    Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
    Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

    https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta zupa to najlepsza potrawa wigilijna z rejonów Pszczyny.
    Mała uwaga: Zupa jest najlepsza z fasola "Jasiek" zabielona odrobiną mąki owocami w całosci nie miksowanym. Oryginalny aromat połączenia fasoli i suszu tak jak atmosfera świąteczna BEZCENNY

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w domu od zawsze, zastanawiam się jak trafiła do menu wigilijnego na Śląsku Cieszyńskim... sąsiedzi o niej nie słyszeli

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.