Zupa z sałaty rzymskiej
Składniki:
1 główka sałaty rzymskiej,
1 mała cebulka,
ząbek czosnku,
łodyga brokuła,
kilka "lasek" selera naciowego,
woda 2 l,
2 łyżeczki suszonej włoszczyzny,
2 ziemniaki,
chuda śmietana (opcjonalnie).
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, szklimy cebulkę oraz czosnek. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy jeszcze 5 minut i zalewamy połową wody (tak aby ziemniaki mogły się w niej ugotować).
W osobnym garnuszku dusimy przez około 5 minut brokuła oraz seler pokrojone w kostkę, a następnie dolewamy wodę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Sałatę blanszujemy przez 1-2 minuty i dodajemy do selera z brokułem.
Ziemniaki z cebulą miksujemy osobno. Zielone warzywa miksujemy i przecieramy przez sito (niestety mają dużo włókien, których trzeba się pozbyć. Mieszamy obie zupy. Doprawiamy jeszcze do smaku - solą i pieprzem.
Zupę można udekorować świeżymi liśćmi sałaty lub łodygami selera oraz kleksem chudej śmietany.
Zupa miała naprawdę ładny groszkowy kolor.
Jeszcze raz chciałabym zachęcić Was do GŁOSOWANIA na mnie w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku.
Oraz do odwiedzenia mnie na FACEBOOKU.
ooo! taka zupka koniecznie o tej porze roku! rozgrzewa a kolor rozwesela! Najlepiej! :)
OdpowiedzUsuńa w wersji letniej można jeść na zimno ;)
OdpowiedzUsuń