wtorek, 13 grudnia 2011

Zielona inspiracja

Zupa z sałaty rzymskiej


Niby zupa letnia, ale super sprawdza się też o tej porze roku. W końcu to nie problem dostać w warzywniaku: sałatę, brokuła i seler naciowy. Kolejna zupa "śmieciowa" - z tego co akurat znalazłam w lodówce. Wyborna!




Składniki:


1 główka sałaty rzymskiej,
1 mała cebulka, 
ząbek czosnku,
łodyga brokuła,
kilka "lasek" selera naciowego,
woda 2 l,
2 łyżeczki suszonej włoszczyzny,
2 ziemniaki,
chuda śmietana (opcjonalnie).

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, szklimy cebulkę oraz czosnek. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy jeszcze 5 minut i zalewamy połową wody (tak aby ziemniaki mogły się w niej ugotować). 
W osobnym garnuszku dusimy przez około 5 minut brokuła oraz seler pokrojone w kostkę, a następnie dolewamy wodę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Sałatę blanszujemy przez 1-2 minuty i dodajemy do selera z brokułem. 
Ziemniaki z cebulą miksujemy osobno. Zielone warzywa miksujemy i przecieramy przez sito (niestety mają dużo włókien, których trzeba się pozbyć. Mieszamy obie zupy. Doprawiamy jeszcze do smaku - solą i pieprzem. 
Zupę można udekorować świeżymi liśćmi sałaty lub łodygami selera oraz kleksem chudej śmietany.

Zupa miała naprawdę ładny groszkowy kolor.

Jeszcze raz chciałabym zachęcić Was do GŁOSOWANIA na mnie w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku.

Oraz do odwiedzenia mnie na FACEBOOKU.

2 komentarze:

  1. ooo! taka zupka koniecznie o tej porze roku! rozgrzewa a kolor rozwesela! Najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a w wersji letniej można jeść na zimno ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...