Przejdź do głównej zawartości

Zielona inspiracja

Zupa z sałaty rzymskiej


Niby zupa letnia, ale super sprawdza się też o tej porze roku. W końcu to nie problem dostać w warzywniaku: sałatę, brokuła i seler naciowy. Kolejna zupa "śmieciowa" - z tego co akurat znalazłam w lodówce. Wyborna!




Składniki:


1 główka sałaty rzymskiej,
1 mała cebulka, 
ząbek czosnku,
łodyga brokuła,
kilka "lasek" selera naciowego,
woda 2 l,
2 łyżeczki suszonej włoszczyzny,
2 ziemniaki,
chuda śmietana (opcjonalnie).

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, szklimy cebulkę oraz czosnek. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy jeszcze 5 minut i zalewamy połową wody (tak aby ziemniaki mogły się w niej ugotować). 
W osobnym garnuszku dusimy przez około 5 minut brokuła oraz seler pokrojone w kostkę, a następnie dolewamy wodę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Sałatę blanszujemy przez 1-2 minuty i dodajemy do selera z brokułem. 
Ziemniaki z cebulą miksujemy osobno. Zielone warzywa miksujemy i przecieramy przez sito (niestety mają dużo włókien, których trzeba się pozbyć. Mieszamy obie zupy. Doprawiamy jeszcze do smaku - solą i pieprzem. 
Zupę można udekorować świeżymi liśćmi sałaty lub łodygami selera oraz kleksem chudej śmietany.

Zupa miała naprawdę ładny groszkowy kolor.

Jeszcze raz chciałabym zachęcić Was do GŁOSOWANIA na mnie w Wyborach Kulinarnego Bloga Roku.

Oraz do odwiedzenia mnie na FACEBOOKU.

Komentarze

  1. ooo! taka zupka koniecznie o tej porze roku! rozgrzewa a kolor rozwesela! Najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a w wersji letniej można jeść na zimno ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.