Przejdź do głównej zawartości

Łakocie z malin

Domowe delicje z wegetariańską galaretką malinową


Wegetarianie raczej unikają słodyczy, które zawierają galaretkę. Zazwyczaj jest ona na bazie żelatyny wieprzowej. Nie wszystkie "delicje" zawierają żelatynę, ale dla pewności warto je zrobić samemu. Wystarczy tylko mieć w zanadrzu jakieś pyszne owoce, albo owocowy sok i odrobinę agaru...
Agar to substancja żelująca uzyskana z morskich alg. Dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością zazwyczaj w postaci sproszkowanej (rzadziej listki).

Składniki:


1 l soku malinowego (zmiksowane maliny+woda+cukier).
2 płaskie łyżeczki agaru,
biszkopty,
mleczna czekolada.


Mrożone maliny zmiksowałam z wodą - tak, że uzyskałam 1 l malinowego, gęstego soku. Usunęłam pestki przecierając sok przez sito. Zagotowałam, dodałam cukier i agar. Galaretka musi wystygnąć. Kiedy zgęstnieje kładziemy po łyżeczce galaretki na każdy biszkopt. W rondelku (na parze) rozpuszczamy czekoladę. Teraz wystarczy płynną czekoladą "pomalować" biszkopty.


Komentarze

  1. Pysznie wyglądają te łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, muszę tylko wymyślić jakieś biszkoptopodobne ciastka, żeby zrobić z nich spód :)

    Pozdrawiam, Cottie

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne domowe ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam delicje. Fajnie, że je zweganizowałaś :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super super i jeszcze raz super :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.