Domowe delicje z wegetariańską galaretką malinową
Wegetarianie raczej unikają słodyczy, które zawierają galaretkę. Zazwyczaj jest ona na bazie żelatyny wieprzowej. Nie wszystkie "delicje" zawierają żelatynę, ale dla pewności warto je zrobić samemu. Wystarczy tylko mieć w zanadrzu jakieś pyszne owoce, albo owocowy sok i odrobinę agaru...
Agar to substancja żelująca uzyskana z morskich alg. Dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością zazwyczaj w postaci sproszkowanej (rzadziej listki).
Składniki:
1 l soku malinowego (zmiksowane maliny+woda+cukier).
2 płaskie łyżeczki agaru,
biszkopty,
mleczna czekolada.
Mrożone maliny zmiksowałam z wodą - tak, że uzyskałam 1 l malinowego, gęstego soku. Usunęłam pestki przecierając sok przez sito. Zagotowałam, dodałam cukier i agar. Galaretka musi wystygnąć. Kiedy zgęstnieje kładziemy po łyżeczce galaretki na każdy biszkopt. W rondelku (na parze) rozpuszczamy czekoladę. Teraz wystarczy płynną czekoladą "pomalować" biszkopty.
Pysznie wyglądają te łakocie :)
OdpowiedzUsuńzajebiste
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, muszę tylko wymyślić jakieś biszkoptopodobne ciastka, żeby zrobić z nich spód :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Cottie
Na pewno uda Ci się coś wymyślić ;)
Usuńpyszne domowe ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam delicje. Fajnie, że je zweganizowałaś :-D
OdpowiedzUsuńSuper super i jeszcze raz super :D
OdpowiedzUsuń