Przejdź do głównej zawartości

Łakocie z malin

Domowe delicje z wegetariańską galaretką malinową


Wegetarianie raczej unikają słodyczy, które zawierają galaretkę. Zazwyczaj jest ona na bazie żelatyny wieprzowej. Nie wszystkie "delicje" zawierają żelatynę, ale dla pewności warto je zrobić samemu. Wystarczy tylko mieć w zanadrzu jakieś pyszne owoce, albo owocowy sok i odrobinę agaru...
Agar to substancja żelująca uzyskana z morskich alg. Dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością zazwyczaj w postaci sproszkowanej (rzadziej listki).

Składniki:


1 l soku malinowego (zmiksowane maliny+woda+cukier).
2 płaskie łyżeczki agaru,
biszkopty,
mleczna czekolada.


Mrożone maliny zmiksowałam z wodą - tak, że uzyskałam 1 l malinowego, gęstego soku. Usunęłam pestki przecierając sok przez sito. Zagotowałam, dodałam cukier i agar. Galaretka musi wystygnąć. Kiedy zgęstnieje kładziemy po łyżeczce galaretki na każdy biszkopt. W rondelku (na parze) rozpuszczamy czekoladę. Teraz wystarczy płynną czekoladą "pomalować" biszkopty.


Komentarze

  1. Pysznie wyglądają te łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, muszę tylko wymyślić jakieś biszkoptopodobne ciastka, żeby zrobić z nich spód :)

    Pozdrawiam, Cottie

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne domowe ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam delicje. Fajnie, że je zweganizowałaś :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super super i jeszcze raz super :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...