Przejdź do głównej zawartości

Chrupiący dodatek do porannej kawy

Chrupiące ciasteczka owsiane z jabłkiem, pełne cennego błonnika


Błonnik to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki właściwościom "zapełniającym" błonnik pomaga również w odchudzaniu. Oczywiście jak ze wszystkim także z błonnikiem nie można przesadzić. Zbyt duże ilości błonnika w diecie to mniejsza przyswajalność składników odżywczych, takich na przykład jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Płatki owsiane to nie tylko błonnik, to również wiele składników odżywczych, które wpływają na cały nasz organizm. Dzięki zawartości krzemu, który bierze udział w tworzeniu elastyny i kolagenu nadającym giętkość naczyniom, włączenie płatków owsianych do codziennej diety sprawi, że nasze włosy i paznokcie staną się mocniejsze, a kondycja skóry znacznie się poprawi.


Przepyszne owsiane ciasteczka z różnymi dodatkami to super urozmaicenie codziennej diety. Coś słodkiego i zdrowego zamiast kalorycznych batoników. Można kilka zabrać do pracy. Świetnie smakują z kawą lub szklanką ciepłego mleka z miodem. Można do nich dorzucić co tylko się nam podoba - suszone owoce, orzechy, ziarna dyni, słonecznika... Przepis troszkę zaczerpnięty stąd, a troszkę stworzony przeze mnie.


Składniki:


4 łyżki miękkiego masła,
1 jabłko zmiksowane razem ze skórką,
1 szklanka brązowego cukru,
1 duże jajo,
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie cześć to płatki owsiane błyskawiczne, a część górskie),
1 szklanka mąki pszennej,
pół łyżeczki sody,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli morskiej,
1/3 szklanki wiórków kokosowych,
1/3 szklanki zarodków pszennych,
1/3 szklanki sezamu,
1/2 szklanki prażonych nasion słonecznika.


Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam jajko i dalej miksowałam. Do masy dodałam zmiksowane jabłko i wymieszałam łyżką. W osobnej misce połączyłam ze sobą wszystkie suche składniki. Suche składniki dodałam do mokrych i wymieszałam dokładnie. Powstała bardzo gęsta lepka masa. 
Piekarnik rozgrzałam do 180 st. C. Blachę wyłożyłam papierem do wypieków, a na nim rozłożyłam płaskie placki ciasta. Ciasteczka piekłam przez 20-25 minut. Po upieczeniu są twarde i chrupiące. Na drugi dzień mogą się zrobić troszkę bardziej miękkie, ale niekoniecznie dotrwają do drugiego dnia ;)

Komentarze

  1. Ciateczka są przepyszne!!!Dziekuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...