Przejdź do głównej zawartości

Do pogryzienia w zimowe wieczory... i nie tylko!

Serowe paluszki pozytywnie zakręcone z różnymi dodatkami


Ostatni weekend minął mi bardzo leniwie. Może to przez mróz, a może z innego powodu. Chyba każdy z nas miewa takie dni, kiedy najchętniej zaszylibyśmy się w domu z kubkiem gorącej herbaty i stopami schowanymi głęboko pod kocem. Czas można umilić sobie ciekawą książką, planszówką albo rozmowami w gronie przyjaciół. Do pełni szczęścia brakuje tylko jeszcze czegoś do pochrupania. Zamiast chipsów czy kupnych paluszków - domowe zakrętasy serowe będą dobrym rozwiązaniem!

Składniki:


2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka startego żółtego sera,
3/4 szklanki ciepłej wody,
szczypta cukru,
oliwa z oliwek,
1 saszetka suszonych drożdży,
przyprawy (u mnie: suszone pomidory, bazylia i czosnek oraz zioła prowansalskie, pieprz),
gruboziarnista sól morska.

Drożdże wymieszaj z mąką, dolej wodę i dodaj cukier, zamieszaj. Pozostaw rozczyn do wyrośnięcia przez około 15-30 minut. Następnie wrzuć resztę dodatków: ser, oliwę (około 3 łyżek) i przyprawy. Zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia przez chwilę. Teraz rozwałkowuj porcje ciasta, posyp solą i potnij na długie paski. Każdy pasek skręć i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Paluszki piekłam do momentu aż się pięknie przyrumieniły (około 20-25 minut).  Najlepiej smakują ciepłe, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika... zresztą chyba jak wszystkie drożdżowe wypieki. 


Komentarze

  1. Świetne, ostatnio robiłam z ciasta francuskiego, na pewno wykorzystam go u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Twoje pyszności. Też muszę następnym razem zrobić taka przekąskę z ciasta francuskiego ;)

      Usuń
  2. Pyszne! Jak dla mnie to do pogryzienia bez względu na porę i temperaturę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o zapisuje sobie do chrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. planszówki i takie zawijasy do przegryzania, do umilania.. jestem bardzo za!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno na jednym się nie skończy;D Pyszne muszą być!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne zamiast chipsów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie ;) i w dodatku można poszaleć ze smakami i wymyślić własne kombinacje ;)

      Usuń
  7. Niedługo dostanę w swoje łapki wegański ser i wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe czy wegański ser ma podobne właściwości... Jak go wypróbujesz to daj znać, chętnie sama kiedyś przetestuję

      Usuń
  8. Idealne na wieczorne chrupanie przez telewizorem:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.