Ziemniaczki z warzywami w ziołach
Kolejna bezproblemowa i prosta jak drut potrawa. Zwykle robiłam w ten sposób same ziemniaczki, ale teraz postanowiłam danie urozmaicić i dodać do niego odrobinę zieleni z brokuła i czerwieni z marchewki. Suszone zioła dają radę, ale oczywiście można (nie trzeba!)zastąpić świeżymi! Suszenie pozbawia zioła tylko wody. Jeśli są przechowywane w szczelnych pojemnikach, ich właściwości i aromat przetrwają.
Składniki:
4 spore ziemniaki,
1/2 brokuła,
2 marchewki,
2 łyżeczki kurkumy,
mieszanka suszonych ziół (mogą być zioła prowansalskie, albo jakaś własna kompozycja),
dużo zmielonego kolorowego pieprzu (warzywa powinny być pikantne),
płaska łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki,
sól,
olej.
przed... |
Ziemniaki, brokuły i marchewkę pokroić w małe kawałki, podgotować tak aby były al'dente. Uważaj na rozgotowanie!Pamiętaj, że brokuły gotuje się najkrócej. Następnie przelej warzywa zimną wodą, dokładnie odcedź. Przełóż do żaroodpornego naczynia, polej odrobiną oleju (może być oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy), posyp przyprawami, wymieszaj. Warzywa zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około pół godziny.
...po upieczeniu |
Faktycznie super przepis na łatwy i zdrowy obiad. i do tego obowiązkowo szklanka mleka
OdpowiedzUsuńHmm... nie wiem czy mleko by pasowało do takiego obiadu ;) No chyba że zsiadłe mleko albo kefir albo maslanka ;)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty i tani przepis a jest na prawdę smaczny :)
OdpowiedzUsuńpyszny -dzis testowalam -dodalam kalafior i cebule i duzo duzo przypraw(pieprz cayenne bazylia oregano itp)-pysznie i zdrowo co najwazniejsze(nawet pelny talerz ;)
OdpowiedzUsuń