Przejdź do głównej zawartości

Pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Ziemniaczki z warzywami w ziołach


Kolejna bezproblemowa i prosta jak drut potrawa. Zwykle robiłam w ten sposób same ziemniaczki, ale teraz postanowiłam danie urozmaicić i dodać do niego odrobinę zieleni z brokuła i czerwieni z marchewki. Suszone zioła dają radę, ale oczywiście można (nie trzeba!)zastąpić świeżymi! Suszenie pozbawia zioła tylko wody. Jeśli są przechowywane w szczelnych pojemnikach, ich właściwości i aromat przetrwają.

Składniki:


4 spore ziemniaki,
1/2 brokuła,
2 marchewki,
2 łyżeczki kurkumy,
mieszanka suszonych ziół (mogą być zioła prowansalskie, albo jakaś własna kompozycja),
dużo zmielonego kolorowego pieprzu (warzywa powinny być pikantne),
płaska łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki,
sól,
olej.

przed...
Ziemniaki, brokuły i marchewkę pokroić w małe kawałki, podgotować tak aby były al'dente. Uważaj na rozgotowanie!Pamiętaj, że brokuły gotuje się najkrócej. Następnie przelej warzywa zimną wodą, dokładnie odcedź. Przełóż do żaroodpornego naczynia, polej odrobiną oleju (może być oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy), posyp przyprawami, wymieszaj. Warzywa zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około pół godziny. 

...po upieczeniu
Warzywa przyrządzone w ten sposób mogą być dodatkiem do obiadu, albo obiadem...

Komentarze

  1. Faktycznie super przepis na łatwy i zdrowy obiad. i do tego obowiązkowo szklanka mleka

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... nie wiem czy mleko by pasowało do takiego obiadu ;) No chyba że zsiadłe mleko albo kefir albo maslanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo prosty i tani przepis a jest na prawdę smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny -dzis testowalam -dodalam kalafior i cebule i duzo duzo przypraw(pieprz cayenne bazylia oregano itp)-pysznie i zdrowo co najwazniejsze(nawet pelny talerz ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.