Leniwe pierogi na leniwy środek tygodnia
Dlaczego leniwe? Bo w wersji uproszczonej - pierogi pozbawione ciasta - robimy tylko nadzienie, formujemy kluski i już. Pierogi leniwe składają się przede wszystkim z twarogu, można dodać do nich odrobinę mąki. Niektórzy dodają też utłuczone ziemniaki. Moja wersja - bardzo szybka i bardzo smaczna, w sam raz na szybki obiad po powrocie z pracy. Można zjadać je na słodko... Ja jednak nie lubię słodkich obiadów, dlatego postanowiłam zjeść pierogi z masełkiem czosnkowym!
Składniki:
1 kostka twarogu,
1/2 szklanki mąki,
1 jajko,
sól,
masło, czosnek i koperek do podania.
Z twarogu, mąki, jajka ugnieć ciasto na kluski, doprawiając je odrobiną soli. Zagotuj wodę w głębokim garnku (tak aby wszystkie kluski ugotować za jednym razem). Z ciasta uformuj wałeczek i podziel go na niewielkie rąby (tak jak kopytka). Wrzucaj do wrzątku. Gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut.
Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i drobno posiekanym koperkiem. Podawaj pierogi z masełkiem. Smacznego!
uwielbiam takie leniwe obiadki :)
OdpowiedzUsuńWieki nie robiłam. Dla mnie byłyby świetne na leniwy weekend
OdpowiedzUsuńDla mnie też takie pierożki pasują idealnie na spokojny na weekend
OdpowiedzUsuń;) pychotki!
OdpowiedzUsuń