Przejdź do głównej zawartości

Ślimak,ślimak pokaż rogi - dam ci sera na pierogi!

Leniwe pierogi na leniwy środek tygodnia


Dlaczego leniwe? Bo w wersji uproszczonej - pierogi pozbawione ciasta - robimy tylko nadzienie, formujemy kluski i już. Pierogi leniwe składają się przede wszystkim z twarogu, można dodać do nich odrobinę mąki. Niektórzy dodają też utłuczone ziemniaki. Moja wersja - bardzo szybka i bardzo smaczna, w sam raz na szybki obiad po powrocie z pracy. Można zjadać je na słodko... Ja jednak nie lubię słodkich obiadów, dlatego postanowiłam zjeść pierogi z masełkiem czosnkowym! 

Składniki:


1 kostka twarogu,
1/2 szklanki mąki,
1 jajko,
sól,
masło, czosnek i koperek do podania.

Z twarogu, mąki, jajka ugnieć ciasto na kluski, doprawiając je odrobiną soli. Zagotuj wodę w głębokim garnku (tak aby wszystkie kluski ugotować za jednym razem). Z ciasta uformuj wałeczek i podziel go na niewielkie rąby (tak jak kopytka). Wrzucaj do wrzątku. Gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut.
Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i drobno posiekanym koperkiem. Podawaj pierogi z masełkiem. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.