Zielony budyń waniliowy z herbatnikami, malinami i truskawką
Dziś irlandzkie święto - Dzień Świętego Patryka, ostatnio popularne nie tylko w Irlandii. Dziś wszędzie się zieleni - u mnie też! Postanowiłam zrobić zwykły niezwykły budyń - pomalować go na zielono, ozdobić czerwonym sosem i wyrośniętą truskawką, a środek przełożyć herbatnikami. Pomysł budyń przekładany ciasteczkami zaczerpnęłam z blogu Ale babka. Deser jest niezwykle prosty, tani, a jaki efektowny. Polecam!
Budyń:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru na pół litra mleka,
400 ml mleka,
2 łyżki cukru,
łyżeczka masła,
kropla zielonego barwnika spożywczego.
Sos:
mrożone maliny,
cukier,
trochę rumu.
Dodatkowo:
herbatniki,
truskawki do dekoracji.
Z 400 ml mleka odlej troszkę do kubeczka. Rozpuść w nim proszek budyniowy, cukier i barwnik. Resztę zagotuj z odrobiną masła. Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Zamieszaj, zagotuj i gotowe.
Niewielkie miseczki wysmaruj masłem albo przelej zimną wodą. Napełniaj budyniem w następujący sposób - warstwa budyniu, ciasteczko, warstwa budyniu, ciasteczko itd. Odstaw budyń do przestygnięcia.
W rondelku zagotuj zmiksowane maliny, dodaj odrobinę rumu i cukier, gotuj aż lekko zgęstnieją.
Na talerzyk nalej trochę sosu, ułóż na nim ostudzony budyń. Ja udekorowałam budyń truskawką i podałam z sosem malinowym, ale możliwości dekoracji jest wiele, na przykład sos czekoladowy i orzechy.
Piekny zielony pudding !
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo efektowny, te kolory na talerzu mnie urzekaja!
OdpowiedzUsuńwooooow, co za połączenie kolorów. Wygląda interesująco i intrygująco :-D
OdpowiedzUsuń