Przejdź do głównej zawartości

Dziś wszędzie jest zielono...

Zielony budyń waniliowy z herbatnikami, malinami i truskawką


Dziś irlandzkie święto - Dzień Świętego Patryka, ostatnio popularne nie tylko w Irlandii. Dziś wszędzie się zieleni - u mnie też! Postanowiłam zrobić zwykły niezwykły budyń - pomalować go na zielono, ozdobić czerwonym sosem i wyrośniętą truskawką, a środek przełożyć herbatnikami. Pomysł budyń przekładany ciasteczkami zaczerpnęłam z blogu Ale babka. Deser jest niezwykle prosty, tani, a jaki efektowny. Polecam!



Budyń:


1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru na pół litra mleka,
400 ml mleka,
2 łyżki cukru,
łyżeczka masła,
kropla zielonego barwnika spożywczego.

Sos:


mrożone maliny,
cukier,
trochę rumu.

Dodatkowo:


herbatniki,
truskawki do dekoracji.


Z 400 ml mleka odlej troszkę do kubeczka. Rozpuść w nim proszek budyniowy, cukier i barwnik. Resztę zagotuj z odrobiną masła. Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Zamieszaj, zagotuj i gotowe. 





Niewielkie miseczki wysmaruj masłem albo przelej zimną wodą. Napełniaj budyniem w następujący sposób - warstwa budyniu, ciasteczko, warstwa budyniu, ciasteczko itd. Odstaw budyń do przestygnięcia. 

W rondelku zagotuj zmiksowane maliny, dodaj odrobinę rumu i cukier, gotuj aż lekko zgęstnieją. 




Na talerzyk nalej trochę sosu, ułóż na nim ostudzony budyń. Ja udekorowałam budyń truskawką i podałam z sosem malinowym, ale możliwości dekoracji jest wiele, na przykład sos czekoladowy i orzechy.


Komentarze

  1. Faktycznie bardzo efektowny, te kolory na talerzu mnie urzekaja!

    OdpowiedzUsuń
  2. wooooow, co za połączenie kolorów. Wygląda interesująco i intrygująco :-D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.