Przejdź do głównej zawartości

Pomysł na danie wielkanocne

Kulebiak z kapustą, soczewicą, grzybami i jajkiem


Kulebiak to potrawa kuchni kresowej. Bywają kulebiaki z mięsem, najpopularniejsze jednak są te z kapustą (pochodzące z Podlasia). Mój natomiast oprócz kapusty został nadziany również soczewicą. Dzięki dodatkowi aromatycznego kuminu, potrawa nabiera orientalnego charakteru. Wzorowałam się na przepisie pochodzącym z dość wiekowej książki - "Potrawy staropolskie i regionalne" Barbary Snaglewskiej i Irminy Zahorskiej.


Składniki:


0,25 l mleka,
50 dag mąki,
3 dag drożdży,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 żółtka,
1 białko,
4 dag masła,
1 żółta cebula,
kilka suszonych grzybków,
3/4 szklanki suchej soczewicy zielonej,
3 szklanki kiszonej kapusty (ugotowanej i posiekanej),
przyprawy: 2 łyżeczki kuminu (w ziarenkach), pieprz, sos sojowy, 2 łyżeczki słodkiej papryki,
4 ugotowane jajka,
oliwa z oliwek.


Drożdże rozpuść w mleku, z łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Odstawić do podrośnięcia na 15 minut. Gdy drożdże podrosną wlej je do pozostałej mąki, dodaj roztopione masło, szczyptę soli i żółtka. Zagnieć puszyste ciasto. Odstaw aby podwoiło swoją objętość. 
Teraz zacznij przygotowywać farsz. Soczewicę najlepiej ugotować wcześniej, kapustę kiszoną też trzeba przez chwilę obgotować, grzyby namoczyć i ugotować. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulkę - zeszklij. Do cebulki dodaj obgotowaną i odsączoną kapustę i posiekane ugotowane grzyby. Przypraw pieprzem, kuminem, słodką papryką i sosem sojowym. Na koniec dodaj ugotowana soczewicę.



Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, z 1/3 ciasta zrób spód, ułóż na nim warstwę farszu, następnie 4 ugotowane (i obrane!) jajka. Na jajkach ułóż resztę farszu i wszystko przykryj rozwałkowanym pozostałym ciastem. Brzegi "umocuj" przy pomocy widelca. Z ciasta, które mi pozostało zrobiłam warkocz na wierzch. Chwilę jeszcze niech podrośnie - 15 minut. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Kulebiak posmaruj rozmąconym jajkiem (albo samym białkiem), możesz posypać gruba solą morską, kuminem, albo pozostawić bez ozdób. Piecz przez 45 minut.
Kulebiak można podawać z jakąś pyszną zupą ( w wersji wielkanocnej z żurkiem, a w bożonarodzeniowej z czerwonym barszczem).


Komentarze

  1. Moniko! Jest wspaniały! U mnie kulebiak obowiązkowo musi być! A po Twoim poście, to już obowiązkowo z soczewicą i jajkiem:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to jest fajne ... muszę koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być niezwykle smaczne połaczenie:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny kulebiak, a farsz chyba pyszny, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.