Przejdź do głównej zawartości

Pomysł na danie wielkanocne

Kulebiak z kapustą, soczewicą, grzybami i jajkiem


Kulebiak to potrawa kuchni kresowej. Bywają kulebiaki z mięsem, najpopularniejsze jednak są te z kapustą (pochodzące z Podlasia). Mój natomiast oprócz kapusty został nadziany również soczewicą. Dzięki dodatkowi aromatycznego kuminu, potrawa nabiera orientalnego charakteru. Wzorowałam się na przepisie pochodzącym z dość wiekowej książki - "Potrawy staropolskie i regionalne" Barbary Snaglewskiej i Irminy Zahorskiej.


Składniki:


0,25 l mleka,
50 dag mąki,
3 dag drożdży,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 żółtka,
1 białko,
4 dag masła,
1 żółta cebula,
kilka suszonych grzybków,
3/4 szklanki suchej soczewicy zielonej,
3 szklanki kiszonej kapusty (ugotowanej i posiekanej),
przyprawy: 2 łyżeczki kuminu (w ziarenkach), pieprz, sos sojowy, 2 łyżeczki słodkiej papryki,
4 ugotowane jajka,
oliwa z oliwek.


Drożdże rozpuść w mleku, z łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Odstawić do podrośnięcia na 15 minut. Gdy drożdże podrosną wlej je do pozostałej mąki, dodaj roztopione masło, szczyptę soli i żółtka. Zagnieć puszyste ciasto. Odstaw aby podwoiło swoją objętość. 
Teraz zacznij przygotowywać farsz. Soczewicę najlepiej ugotować wcześniej, kapustę kiszoną też trzeba przez chwilę obgotować, grzyby namoczyć i ugotować. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulkę - zeszklij. Do cebulki dodaj obgotowaną i odsączoną kapustę i posiekane ugotowane grzyby. Przypraw pieprzem, kuminem, słodką papryką i sosem sojowym. Na koniec dodaj ugotowana soczewicę.



Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, z 1/3 ciasta zrób spód, ułóż na nim warstwę farszu, następnie 4 ugotowane (i obrane!) jajka. Na jajkach ułóż resztę farszu i wszystko przykryj rozwałkowanym pozostałym ciastem. Brzegi "umocuj" przy pomocy widelca. Z ciasta, które mi pozostało zrobiłam warkocz na wierzch. Chwilę jeszcze niech podrośnie - 15 minut. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Kulebiak posmaruj rozmąconym jajkiem (albo samym białkiem), możesz posypać gruba solą morską, kuminem, albo pozostawić bez ozdób. Piecz przez 45 minut.
Kulebiak można podawać z jakąś pyszną zupą ( w wersji wielkanocnej z żurkiem, a w bożonarodzeniowej z czerwonym barszczem).


Komentarze

  1. Moniko! Jest wspaniały! U mnie kulebiak obowiązkowo musi być! A po Twoim poście, to już obowiązkowo z soczewicą i jajkiem:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to jest fajne ... muszę koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być niezwykle smaczne połaczenie:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny kulebiak, a farsz chyba pyszny, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...