Przejdź do głównej zawartości

Zupa dla "księcia z bajki"

Francuski krem z porów


Wydawać by się mogło, że w zupie tej pływa książę zaklęty w żabę i tylko korona wystaje ponad powierzchnię. Przymiotnik "francuski" też mógłby na to wskazywać. Spokojnie! Nadal jestem wegetarianką i żab ani książąt nie jadam! Potrawa jest w stu procentach wegetariańska i składa się głównie z pora... Zupę tę dedykuję wszystkim osobom, które nadal szukają księcia albo księżniczki z bajki. Nie poddawajcie się, skoro wierzycie, że taki albo taka istnieje, to na pewno Wam się uda! A jak już go albo ją znajdziecie zróbcie "Francuski krem z porów", a w mig zdobędziecie nie tylko podniebienie, ale i serce szczęśliwego wybranka.



Składniki:


2 duże pory (jadalne białe części),
2 niewielkie ziemniaki,
dokładnie obrana z włókien łodyga brokuła,
oliwa z oliwek,
2 łyżeczki suszonych warzyw,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz,
prażone ziarna (dynia, słonecznik lub inne),
2 łyżki śmietany 18%.


W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej por. Do miękkiego pora wrzuć ziemniaki i łodygę brokuła pokrojone w kostkę. Chwilę smaż i wlej wodę albo wywar warzywny (jeśli wodę to dodaj jeszcze 2 łyżeczki suszonych warzyw, listek laurowy i ziele angielskie - zastąpią wywar i dodadzą smaku). Kiedy warzywa będą miękkie - ostudź zupę. 
Zmiksuj wszystko na gładki krem, dodaj śmietanę i podgrzej ponownie, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na patelni upraż ziarna z odrobiną soli morskiej. Podawaj z nimi zupę.


Komentarze

  1. Wygląda ślicznie :) Nie jadłam jeszcze kremu z porów, dlatego porywam przepis do "zachomikowanych" w zakładkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, ja jadam go często. Aż dziwne, że wcześniej nie pojawił się na moim blogu ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.