Przejdź do głównej zawartości

Zupa dla "księcia z bajki"

Francuski krem z porów


Wydawać by się mogło, że w zupie tej pływa książę zaklęty w żabę i tylko korona wystaje ponad powierzchnię. Przymiotnik "francuski" też mógłby na to wskazywać. Spokojnie! Nadal jestem wegetarianką i żab ani książąt nie jadam! Potrawa jest w stu procentach wegetariańska i składa się głównie z pora... Zupę tę dedykuję wszystkim osobom, które nadal szukają księcia albo księżniczki z bajki. Nie poddawajcie się, skoro wierzycie, że taki albo taka istnieje, to na pewno Wam się uda! A jak już go albo ją znajdziecie zróbcie "Francuski krem z porów", a w mig zdobędziecie nie tylko podniebienie, ale i serce szczęśliwego wybranka.



Składniki:


2 duże pory (jadalne białe części),
2 niewielkie ziemniaki,
dokładnie obrana z włókien łodyga brokuła,
oliwa z oliwek,
2 łyżeczki suszonych warzyw,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz,
prażone ziarna (dynia, słonecznik lub inne),
2 łyżki śmietany 18%.


W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej por. Do miękkiego pora wrzuć ziemniaki i łodygę brokuła pokrojone w kostkę. Chwilę smaż i wlej wodę albo wywar warzywny (jeśli wodę to dodaj jeszcze 2 łyżeczki suszonych warzyw, listek laurowy i ziele angielskie - zastąpią wywar i dodadzą smaku). Kiedy warzywa będą miękkie - ostudź zupę. 
Zmiksuj wszystko na gładki krem, dodaj śmietanę i podgrzej ponownie, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na patelni upraż ziarna z odrobiną soli morskiej. Podawaj z nimi zupę.


Komentarze

  1. Wygląda ślicznie :) Nie jadłam jeszcze kremu z porów, dlatego porywam przepis do "zachomikowanych" w zakładkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, ja jadam go często. Aż dziwne, że wcześniej nie pojawił się na moim blogu ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...