Zupa z cukinii i suszonych pomidorów
Składniki:
oliwa z oliwek,
1/2 czerwonej cebulki,
2 ząbki czosnku,
1 młoda cukinia,
pół słoiczka suszonych pomidorów,
litr bulionu warzywnego,
sól,
pieprz,
ocet balsamiczny,
zioła prowansalskie do smaku albo świeże oregano.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszaj i chwilę podduś. Wlej wywar z warzyw (można wlać tylko wodę i doprawić suszoną włoszczyzną, albo tylko wodę). Kiedy cukinia zmięknie, wrzuć pokrojone suszone pomidory i czosnek. Odstaw do stygnięcia. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw - solą, pieprzem, octem balsamicznym i aromatycznymi ziołami! Zupa świetnie smakuje z grzankami z białego pieczywa i posypana parmezanem!
Tak się prezentują moje przepisy w książce :) |
Gratulacje! Faktycznie, nic tak nie motywuje jak sukcesy.
OdpowiedzUsuńja tez mocno gratuluję a zupa trafia idealnie w moje uwielbiające cukinie i suszone pomidory kubeczki smakowe :)
OdpowiedzUsuń