Przejdź do głównej zawartości

Małe i duże motywacje...

Zupa z cukinii i suszonych pomidorów


Największa motywacja do dalszego działania jest wtedy gdy... coś nam się udaje, ktoś docenia to co robimy, komuś smakuje to co ugotowaliśmy. Nawet malutkie sukcesy cieszą, dodają pozytywnej energii i pewności siebie. Taką małą motywacją okazała się publikacja moich czterech przepisów w książce "Najlepsze przepisy polskich blogerów". Oczywiście, jak pewnie każdy pasjonat gotowania, chciałabym żeby kiedyś spełniły się moje marzenia o własnej książce kulinarnej. Na razie cieszę się tym co jest i dalej gotuję, jem i wymyślam najrozmaitsze połączenia smakowe! Kto wie, może kiedyś to zaowocuje czymś więcej...


Składniki:


oliwa z oliwek,
1/2 czerwonej cebulki,
2 ząbki czosnku,
1 młoda cukinia,
pół słoiczka suszonych pomidorów,
litr bulionu warzywnego,
sól,
pieprz,
ocet balsamiczny,
zioła prowansalskie do smaku albo świeże oregano.

W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszaj i chwilę podduś. Wlej wywar z warzyw (można wlać tylko wodę i doprawić suszoną włoszczyzną, albo tylko wodę). Kiedy cukinia zmięknie, wrzuć pokrojone suszone pomidory i czosnek. Odstaw do stygnięcia. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw - solą, pieprzem, octem balsamicznym i aromatycznymi ziołami! Zupa świetnie smakuje z grzankami z białego pieczywa i posypana parmezanem!

Tak się prezentują moje przepisy w książce :)

Komentarze

  1. Gratulacje! Faktycznie, nic tak nie motywuje jak sukcesy.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez mocno gratuluję a zupa trafia idealnie w moje uwielbiające cukinie i suszone pomidory kubeczki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.