niedziela, 15 kwietnia 2012

Mazurek z Mazur

Mazurek z masłem orzechowym i kajmakiem


Mazurek to podobno typowo polski wypiek... Mój Mazurek natomiast jest prawdziwym kosmopolitą! Urodził się na Mazurach, ale jego bogate wnętrze jest rezultatem międzynarodowych powiązań. Kruchy spód rodem z Francji, włoski serek mascarpone, amerykańskie fistaszki i masło orzechowe, belgijska czekolada, kajmak przywieziony z Ukrainy - czy może być coś lepszego? Wszystko razem stworzyło połączenie idealne - Mazurka z Mazur! Inspiracją do zrobienia tego ciasta był przepis z bloga Moje wypieki.


Kruche ciasto:


2 szklanki mąki,
2 żółtka,
4 łyżki cukru pudru,
20 dag zimnego masła.

Nadzienie:


5 łyżek serka mascarpone albo twarogu sernikowego,
5 łyżek masła z orzechów ziemnych,
5 kostek białej czekolady,
tabliczka ciemnej mlecznej czekolady,
kajmak,
solone orzeszki ziemne do dekoracji.


Z podanych składników zagnieć ciasto i schłodź je w lodówce przez kilka chwil. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę na płasko. Można zrobić dookoła ciasta ładną ramkę - na przykład formując listki, zakrętasy, kwiatki i inne ozdoby. Ciasto powinno się piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 15 minut, aż będzie miało złocisty kolor.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Zmiksuj masło orzechowe z serkiem i roztopioną białą czekoladą. Jeśli użyjesz twarogu zamiast mascarpone, warto krem jeszcze dosłodzić cukrem pudrem.


Na upieczonym spodzie rozprowadź orzechowy krem. Następną warstwą będzie kajmak. Na warstwie kajmakowej poukładaj solone orzeszki, a na koniec zwieńcz wszystko esami floresami z mlecznej czekolady.
Ozdobną ramkę mazurka pomalowałyśmy z siostrą kolorowym lukrem - listki i kwiatki.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...