Przejdź do głównej zawartości

Mazurek z Mazur

Mazurek z masłem orzechowym i kajmakiem


Mazurek to podobno typowo polski wypiek... Mój Mazurek natomiast jest prawdziwym kosmopolitą! Urodził się na Mazurach, ale jego bogate wnętrze jest rezultatem międzynarodowych powiązań. Kruchy spód rodem z Francji, włoski serek mascarpone, amerykańskie fistaszki i masło orzechowe, belgijska czekolada, kajmak przywieziony z Ukrainy - czy może być coś lepszego? Wszystko razem stworzyło połączenie idealne - Mazurka z Mazur! Inspiracją do zrobienia tego ciasta był przepis z bloga Moje wypieki.


Kruche ciasto:


2 szklanki mąki,
2 żółtka,
4 łyżki cukru pudru,
20 dag zimnego masła.

Nadzienie:


5 łyżek serka mascarpone albo twarogu sernikowego,
5 łyżek masła z orzechów ziemnych,
5 kostek białej czekolady,
tabliczka ciemnej mlecznej czekolady,
kajmak,
solone orzeszki ziemne do dekoracji.


Z podanych składników zagnieć ciasto i schłodź je w lodówce przez kilka chwil. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę na płasko. Można zrobić dookoła ciasta ładną ramkę - na przykład formując listki, zakrętasy, kwiatki i inne ozdoby. Ciasto powinno się piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 15 minut, aż będzie miało złocisty kolor.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Zmiksuj masło orzechowe z serkiem i roztopioną białą czekoladą. Jeśli użyjesz twarogu zamiast mascarpone, warto krem jeszcze dosłodzić cukrem pudrem.


Na upieczonym spodzie rozprowadź orzechowy krem. Następną warstwą będzie kajmak. Na warstwie kajmakowej poukładaj solone orzeszki, a na koniec zwieńcz wszystko esami floresami z mlecznej czekolady.
Ozdobną ramkę mazurka pomalowałyśmy z siostrą kolorowym lukrem - listki i kwiatki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.